Меню

Родната къща на Апостола

Родният дом на Апостола на свободата Васил Левски е отворен за посещения и е част от националния музей „Васил Левски“ в Карлово, заедно с експозиционна зала, мемориален параклис „Всех святих болгарских“ и Чардаклиевата къща. 


Родната къща на Васил Левски е строена е през 18 век от Кунчо Иванов, дядото на Левски. Къщата е малка едноетажна сграда. Каменни стълби отвеждат в зимника - стая, иззидана почти в земята, където е било скривалището на Левски. Горе къщата има две стаи. В едната стопаните са нощували през лятото, а другата е била гостна. Непосредствено до къщата се намира работилница, в която са плели гайтани. 







Дълги години необитавана къщата рухва в годините около Освобождението. През Освободителната война къщата е изцяло опожарена. Възстановена е през 1933.  Ценна помощ за възстановяването в първоначалния й вид оказват племенниците на Апостола, дъщерите на сестра му Яна. През 1937 тя отваря врати за посетители.  


През 1955 в близост до нея е изградена зала за документална експозиция. Тя обаче се оказва малка и  през 1965 е построена нова сграда. В нея са изложени вещи, документи и снимки на Васил Левски и на семейството му, научни биографични изследвания и литературни творби на български и чуждестранни автори, посветени на Апостола.

Сред по-интересните експонати са устав на БРЦК, униформа от Първата българска легия и знамето на Карловския революционен комитет, основан от Апостола през 1869. На 21 юли 2000 къщата, заедно с прилежащите й постройки, е обявена за национален музей “Васил Левски” – Карлово.


Мемориалният параклис „Всех святих болгарских“ е построен през 2000 в памет на Апостола. Любопитно е, че в него се съхраняват част от косите на Апостола и може да се чуе ангелогласният хор на Йоан Кукузел с „Достойно есть“ - едно от любимите песнопения на Левски.

Чардаклиевата къща е разположена непосредствено до родната къща на Васил Левски. В нея е живяло семейството на Дона Чардаклиева – лелята на Левски (сестрата на Гина Кунчева).
Родната къща на Апостола Прегледан от rodnoto.bg на 2016-10-25T21:00:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.