Меню

Идея за разходка край София: Кокалянски манастир

Кокалянският манастир  „Св. Архангел Михаил“ е разположен в подножието на Плана планина, на около 4 км от село Кокаляне, на 6 км от село Железница и на 10 км южно от София.   

Манастирът е изграден през 11 век, по време на управлението на цар Самуил. Според легендите при един лов в Плана, Самуил убил една сърна, която преди да издъхне проронила едри сълзи. Трогнат от това царят заповядал на това място да се съгради манастир в чест на Св. Архангел Михаил. 


До Кокалянския манастир може да се стигне от центъра на село Кокаляне, откъдето тръгва черен път. Другият начин е да се тръгне от устието на река Егиля на главния път София – Самоков, като пътят до манастира отнема около 40-50 минути.

Кокалянският манастир  е бил значим книжовен център по времето на Османското владичество в България. Опожаряван е на два пъти. През 1858 е възстановен от йеромонах Хрисант. През 1898 манастирът е ограбен, а отец Хрисант е убит от разбойници. Погребан е до входната врата на манастирския двор. След Освобождението в края на 19 век е възстановен напълно. Старата църква е съборена и с дарения на местното население е съградена нова постройка от ломени камъни в периода 1896-1898.  Църквата е изписана от Никола Образописов и учениците му от Самоковската художествена школа.  През 1969 година манастирът е обявен за паметник на културата.

Над манастира расте изключително ценният Кръстат дъб – хилядолетник в Плана планина. Дъбът е считан за Свещеното дърво на Перун, върховния бог на мълниите при Славяните. Под дъбовете се правели оброци, а там където не е имало черкви, хората са се молели около вековните дъбове, правели са там курбани, срещу природни бедствия които били заплаха за реколтата им. Това е причината тези дървета да се наричат „кръстати“. Има поверие, че дъб не се сече, защото нещастия ще сполетят дома или селото. 


Останки от крепостната черква 
„Св. Илия“ в крепостта Урвич
В близост до Кокалянския манастир могат да се видят останки от средновековната крепост Урвич.

Крепостта е създадена вероятно през 9-10 век, но се споменава най-често през 13 век и 14 век по време на Втората българска държава, във връзка с последните продължителни битки срещу Османските нашественици при отбраната на Средец.  


Oтбранителна кула от крепостта Урвич
До днес много добре е запазена една от стените на крепостта, част от отбранителна кула с височина 7 метра, както и основите на черквата „Св. Илия“, но целият район се нуждае от консервация и реставрация.   

Кокалянският манастир „Св. Архангел Михаил“ e част от Софийската Света гора и заедно със Средновековната крепост Урвич, Панчаревския манастир „Св. Никола - Летни“ и Крепостната черква-манастир „Св. Илия“, образуват Урвичкия крепостен комплекс.  

Още снимки може да видите във видеото:

Идея за разходка край София: Кокалянски манастир Прегледан от rodnoto.bg на 2016-09-07T22:00:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.