Меню

Дивите орхидеи на България

Торбест дланокоренник (Dactylorhiza saccifera)
Знаете ли, че в България се срещат над 70 вида диви орхидеи, като почти половината от тях растат в Източните Родопи? Тези прелестни цветя обикновено се свързват с тропическите райони, и много хора въобще не предполагат, че виреят и тук, в родината ни. 


Венерина обувка (Cypripedium calceolus) 
Дивите орхидеи се най-често в тъмните и влажни  горски дъбрави на Родопите и  Странджа. Повечето от видовете цъфтят между април и юни. 


Кълбеста траунщайнера (Traunsteinera globosa) 
Дивите орхидеи в България са от 25 рода, като най-големи са родовете Салеп (Orchis) – 17 вида; Дремник (Epipactis) – 10 и Дланокоренник (Dactylorhiza) – 8 вида. 


Пеперудоцветен салеп (Orchis papilionacea) 


В Червения списък на България са включени 34 вида или около половината. Два от тях: Льозеловия липарис (Liparis loeselii) и едногрудковия херминиум (Herminium monorchis) са регионално изчезнали. Защитени са 24 вида.   

И към момента на територията на страната ни има все още непроучени видове и продължават да се откриват нови. Съвсем наскоро - в края на 2015, бяха открити два нови вида в местността Бежаната в Природен парк „Златни пясъци“. Това са двурогата пчелица (Ophrys cornuta Steven) и дребнолистният дремник (Epipactis microphylla).  

Двурога пчелица (Ophrys cornuta) 
Тези редки и изящни диви цветя са много капризни и виреят само в специфична природна среда.  Ако попаднете на такова цвете, не го отнемайте от естествената му среда и не се опитвайте да го засаждате вкъщи, вероятността да оцелее е почти нулева. Още повече, че повечето видове се редки, застрашени и събирането им е така или иначе забранено от закона.   
Блатен дремник (Epipactis palustris) 

Снимки: facebook.com/orchidaceae.bg
Дивите орхидеи на България Прегледан от rodnoto.bg на 2016-03-16T15:37:00+02:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.