Меню

Безсмъртното цвете на България

Знаете ли, че в България расте Орфеевото цвете, популярно още като Безсмъртниче или Родопски силивряк? То може да издържи 31 месеца в напълно сухо състояние и след това при овлажняване отново да поникне и разцъфне.

Изсушено до 98%, Безсмъртничето може да запази жизнеспособността си благодарение на оставащите 2% „живот“ в него. Заради това уникално природно свойство му казват и „възкръсващо растение”. Това означава, че можем да си направим хербарий от него и след две години и половина да го засадим, поливаме и отново да се радваме на нежните му синьо-виолетови цветове.    

Видът е рядък и защитен от закона. Включен е в Червената книга на България.  Вирее в сенчести и скалисти райони. Открит е първо в Родопите през 1834 и става достояние на науката като нов вид през 1835, благодарение на унгарския изследовател Имре Фривалдски. Според учените възрастта на това цвете по всяка вероятност датира на около 2 милиона години. Някога цветето е било разпространено в цяла Европа, но днес се среща основно в България (предимно в Източните Родопи и по-рядко в Стара планина). Има ограничено разпространение и в Гърция.

Според една от легендите цветето се нарича Орфеево, тъй като е поникнало от капките кръв на митичния певец от древността Орфей, след като разгневените вакханки разкъсали тялото му. 

Има данни, че цветето се изследва от НАСА и руски лаборатории заради своите изключителни качества. 

Повече за Орфеевото цвете може да научите от този документален филм: 


Безсмъртното цвете на България Прегледан от rodnoto.bg на 2016-09-25T23:00:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.