Меню

Голяма Богородица е!

На 15 август отбелязваме един от най-големите и светли християнски празници - Успение Богородично, по-популярен в народната традиция като Голяма Богородица. Това е денят, в който Божията майка, на 64 години, напуска земния си път.  На този ден църквата си припомня всички важни моменти от живота на светицата, но най-вече годините след смъртта и възкресението на Исус. 

Народът ни почита Богородица като покровителка на майчинството и жените и като пазителка на домашното огнище. На този ден по традиция се правят родови срещи, свързани с жертвоприношение – курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Жените раздават Богородични пити и сладки неща – жито, грозде, мед. 

На този ден свършват Богородичните пости и на много места в България се правят големи селски и манастирски събори. На трапезата се слагат печено агне, каша от пиле, обредна пита, жито, царевица, варена тиква, грозде, диня и др. Задължително присъства и мед заради почитта на Богородица като покровителка на пчелите. 

Вярва се също, че модата в женските дрехи е създадена от Богородица. Като ходела от село на село все с различни премени, жените почнали да си шият като носиите, с които я виждали и така се сътворило цялото пищно разнообразие от форми, шарки и цветове. 

Днес ще има чествания на празника на много свети места в България. Голяма Богородица е храмовият празник на един от най-големите български манастири - Бачковския манастир, където се очакват около 20 хиляди богомолци. Най-голямата светиня на манастира е старинната чудотворна икона на Света Богородица, дарена от двама грузински монаси през 1311. Хиляди вярващи посещават всяка година манастира, за да се помолят на чудотворната икона. (още любопитни факти за манастира може да видите тук). 

Днес имен ден имат Мария, Марин, Марина, Мара, Мариян, Марияна, Марийка, Мариета, Богдан, Богдана, Божан, Божана, Божидар, Божидара и др.

15 август е празник и на градовете Варна, Ихтиман, Стражица, Шипка, историческото селище Арбанаси, селата Добри дял и Виноградец. 

Честит празник и здраве за всички! 

Голяма Богородица е! Прегледан от rodnoto.bg на 2016-08-15T00:15:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.