Меню

Велики думи на велики българи за родината

Подбрахме някои от най-въздействащите думи, които велики българи са изричали за родината ни. Как ви карат да се чувствате?

„О неразумни и юроде! Поради что се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език? Или българите не са имали царство и държава? Толкова години са царували и са били славни и прочути по цялата земя и много пъти са взимали данък от силни римляни и от мъдри гърци.”
Паисий Хилендарски
 
„Обичам те, мое мило отечество! Обичам твоите балкани, гори, сипеи, скали и техните бистри и студени извори! Обичам те, мой мили краю! Обичам те от всичката си душа и сърце, ако ти и да си обречен на тежки страдания и неволи! Всичко, що е останало в моята осиротяла душа добро и свято - всичко е твое!” – Любен Каравелов


„Ако умра, то знай, че после отечеството си съм обичал най-много тебе” Христо Ботев към жена си Венета
 
„Този който не обича майка си, баща си, жена си и децата си, то той не обича и своето Отечество!”
Христо Ботев
 
„Българио, за тебе те умряха, една бе ти достойна зарад тях, и те за теб достойни, майко бяха, И твойто име само кат мълвяха, умираха без страх.”
  Иван Вазов
 
„Аз пях за България, защото я обичах... аз прославях нейната божествено хубава природа... аз се вглъбявах в историята й, защото бях пленен от величието на нейния минал живот... аз пях за нейните идеали, защото бяха свещени.” – Иван Вазов


„Ако спечеля, печеля за цял народ - ако загубя, губя само мене си. ” – Васил Левски


„Аз съм се посветил на отечеството си жертва за освобождението му, а не да бъда кой знае какъв” – Васил Левски


„Само надеждата ми, че ще мога и аз да участвам в преуспяването и величието на отечеството ми, ме прави да умра спокойно.”
Евлоги Георгиев
 
„Чувствам се силен, защото съм българин!”
Дан Колов

„България е благословена страна! Неслучайно Силите ме изпратиха тук.” – Ванга

 
„България не е бедна. Тя има народ трудолюбив, работлив. Българският народ всичко може, по силите му е всичко да произвежда. Народът ни е учен за разлика от някои други народи. Най-ученият в света!”
Ванга

„Българите са силни - вижте за какво се пее в песните ни и ще разберете как предците ни са живели. Тачете празниците - те са средство за оцеляване.” – Ванга

 
„Гордейте се, че сте българи! Не отстъпвайте от род и родина! Не се продавайте на Америка за пари! Ще дойдат добри дни за България, за народите, които помагат на нашата държава. Защото тя ще бъде уважавана и тачена от велики държави. Ще мине време, България ще изправи снага, самочувствието на хората ще порасне.”
Ванга
 
„Ние сме малка държава, бедна на природни богатства, но добрият ни народ е неоценимо богатство. Повярвайте ми: по-дивна, по-прекрасна, по-нежна страна от България няма! Дори бедни да сте, работете за нея. Тук умрете. Тя е земята, която ви храни и закриля, заклевам ви, никога не я изоставяйте!”
Атанас Буров
 
„Обичам народността си повече от живота си… Ако спечелих лавров венец, спечелих го геройски, без да тропам по ничия врата… Българин съм... Не се отказвам от своята народност!“
Григор Пърличев

„Главата ми да отсекат, пак ще викам: Да живее България!”
Николай Хайтов

„Ний не умеем да ценим и не сме привързани страстно към нашата хубава природа. Защо? - Защото не я знаем, защото живописната природа не се изучава нито в кафенетата, нито в кръчмите. В кръчмите и кафенетата, сред удушливия дим, под влиянието на наркотическите и спиртливи питиета и озлобените газети, ще постоянствуваш да въздишаш бабешки, да скверниш хубава България със стереотипните фрази:
А бе българска работа, българи-диваци, не ги ли знаеш, българия-дивотия... А пък нито България, нито българите изобщо са диви, а сме диви и простаци ний, които знаем само да хулим, за да се покажем, че уж сме много видели и много знаем...” – Алеко Константинов

„Опознай родината, за да я обикнеш!”
Алеко Константинов.
Велики думи на велики българи за родината Прегледан от rodnoto.bg на 2016-08-22T22:00:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.