Меню

Античната гробница в Поморие ще кандидатства за ЮНЕСКО

Античната гробница в Поморие, известна още като Кухата могила, ще кандидатства за списъка на световното културно наследство под закрилата на ЮНЕСКО.

Това стана ясно на дискусия в града, организирано от вестник „Стандарт“, съобщават от община Поморрие. Предстои да се инициират първите процедури по стартиране на кандидатурата. 

От туристическия бранш са предложили до гробницата да се направи Ботаническа градина с южни култури, която да привлича туристи. В непосредствена близост се намира Институтът по южни култури. Друго предложение е да бъде изграден голям монументален паметник по повод навършването на 1100 години от битката при река Ахелой догодина.

Кухата могила в Поморие е най-голямата, разкривана по българските земи гробница, обявена за паметник на културата с национално значение. Този уникален архитектурен паметник съчетава римската строителна техника с тракийската традиция и е най-късният представител на тракийските гробници по българските земи. 

Със своите внушителни размери, прецизен градеж от камък и тухли, както и с уникалния си гъбообразен купол, поморийската гробница е единствена по рода си на Балканския полуостров. 

Гробницата се състои от две преддверия, дромос (коридор) и централна камера. Предверията днес са частично разрушени.  Предполага се, че коридорът е дълъг 22 метра. След него следва централната камера с диаметър в основата 11,6 метра. Камерата представлява полуцилиндричен пръстен с централна куха колона, носеща свода, която се разширява нагоре като гъба и се слива с кръглата стена на залата. Кухата колона, златното ѝ сечение, както и наличието на спираловидна каменна стълба в нея нямат аналог. 

В източната част на свода личат следи от хоросанова мазилка покрита с тъмно зелена боя, което дава основание да се предположи, че централната зала е била измазана и украсена със стенописи. В стената има 5 симетрично разположени ниши. Вероятно там са били поставени урните с праха на мъртвите или скулптури.


Античната куполна гробница на Поморие се намира западно от Град Поморие, близо до пътя Поморие - Бургас. За съжаление, въпреки че се намира на комуникативно и достъпно място, малцина българи са я посещавали или изобщо знаят за нейното съществуване. 

Снимки: Исторически Музей Поморие  

Античната гробница в Поморие ще кандидатства за ЮНЕСКО Прегледан от rodnoto.bg на 2016-08-15T00:16:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.