Меню

Приказните скални пирамиди в село Стоб

Знаете ли, че участвалият в надпреварата за Новите седем чудеса на света Дяволски град си има аналог в България, и то много по-голям  по площ и живописен? 

Красота на Дяволският град е неоспорима, но бледнее пред площта и богатството на Стобските пирамиди. Природата е изваяла уникалните скални образувания в западните поли на Рила планина, в село Стоб. 

Височина на пирамидите варира между 7 и 12 метра.  Повечето са конусовидни и завършват с каменна шапка, наподобявайки гъби.  Цветовете им преливат от светложълто до тъмнокафяво и червено.  Най-красиви са при залез слънце или на лунна светлина. Съществуват няколко легенди за приказните скални пирамиди, почти всички свързани със сватби. Ето някои от най-популярните:

1. Преди много години, на мястото на пирамидите се простирала голяма равнина. Когато имало сватба или друго събитие, хората от селото се стичали на мегдана и се веселели. В селото имало двама влюбени млади хора. Майката на момичето не била съгласна дъщеря ѝ да се омъжи за своя любим, но въпреки всичко момичето и момчето решили да вдигнат сватба. В момента, в който майката разбрала, отишла в равнината, забила надълбоко един голям кръст и проклела дъщеря си, когато целуне свекъра си всички гости на сватбата да се превърнат в камъни. Денят на сватбата дошъл. Всички били много щастливи, само майката си останала вкъщи и се молела горещо клетвата ѝ да застигне дъщеря ѝ. Когато хорото се извило чак до равнината и дошъл моментът булката да целуне свекъра си, в този момент всички сватбари се превърнали в камъни. От този ден в село Стоб се издигат приказни пирамиди, напомнящи за една незабравима история.2. Двама млади се залюбили и решили да се оженят. Тръгнали сватбарите надолу по пътеката към Стоб, защото само там имало подходяща християнска черква, минали през местността „Момена”, стигнали до пътеката на съседния на пирамидите рид. Този рид се вижда в североизточна посока, към изгрева на слънцето. Булката обаче била толкова красива, че кумът не издържал на изкушението, погледнал я и се приближил да я целуне. В този миг всички сватбари се вкаменили. И сега може да се види процесията от сватбари по съседния склон на пирамидите, като телата им образуват също така красиви пирамиди.


Как да стигнем?От Кочериново по главния път за Рилския манастир се взема отбивката вдясно за село Стоб. На 2 км от отбивката започва екопътеката, по която се върви пеша около 1 км и се стига до Стобските пирамиди. От село Стоб до пирамидите се стига, като се излезе от източния край на селото - там започва екопътеката. От върха се разкрива живописна гледка към красотата на природата в Рила.Приказните скални пирамиди в село Стоб Прегледан от rodnoto.bg на 2015-11-29T00:44:00+02:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.