Меню

Честваме Св. Анна – покровителка на майчинството

На 9 декември Българската православна църква чества зачатието на Света Анна - майка на Дева Мария. Тя е покровителка на женското начало, на брака, семейството и майчинството. Закрилница е на момичетата, бременните и вдовиците. Почита се от жените, които този ден не работят, за да не се разболяват децата им и не боядисват, защото според поверието от този ден започват родилните мъки на божията майка. Този празник е известен още като Зимна Св. Ана, Анино зачатие, Аньовден, Анино въведение, Света Ана Каталина.

 Освен с майчинството денят се свързва и с обръщането на слънцето на изток, към пролет, денят започва да расте (колкото просено зърно или колкото скок на тригодишен елен). Ражда се нещо ново, нова светлина, ново време, Нова година, нов късмет. Вечерта преди празника моми гадаят как ще се оженят, като засяват символично зърна в гърне, пълно с вода. Във водата слагат клонки от вишна или ябълка. Ако до Нова година семената покълнат или клонките се разлистят, това е знак за скорошна сватба. 


Народът почита този ден и като празник на врачките. Нощта, предхождаща празника, е време на заклинания, прокоби и магии.


Днес имен ден имат Анна, Ана, Ани, Анка, Аника, Аница, Анче, Анушка, Анита, Анелия, Анета, Анабел, Яна и Вилиана. Да са живи и здрави!
Честваме Св. Анна – покровителка на майчинството Прегледан от rodnoto.bg на 2016-12-09T10:00:00+02:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.