Меню

Народна приказка: Хитър Петър и гостилничарят

Отишъл веднъж нашият Хитър Петър на панаир. А там — гъмжило от хора. Едни продават, други купуват, трети ядат и пият в гостилниците. Спрял пред една готварница и надникнал през отворената врата. Вътре гостилничарят, опретнал ръкави, подклаждал десетина тенджери с яденета — едно от друго по-хубави. Хитър Петър бил гладен, но си нямал пари. Какво да направи? В торбичката си той носел само един сух крайщник от хляб. Извадил си крайщника и протегнал ръка към една от тенджерите, от която излизала най-гъста пара. Подържал хляба си над захлупената тенджера, додето се понакваси от парата и поомекне. Сетне си го изял сладко-сладко и си тръгнал.
Гостилничарят, който го наблюдавал мълчаливо, му пресякъл пътя:
— Хей, мой човек, къде тръгна, без да платиш?
— За какво да платя?
— За яденето.
— Хубава работа, ти не видя ли, че аз опитах само парата на тенджерата ти?
— Пара, пара, но и тя струва пари. Аз за тая пара, дето я изяде със сухия си хляб, дърва съм горил, вода съм носил, тенджера съм подклаждал! — занареждал гостилничарят.
— Брате — рекъл кротко Хитър Петър, — разбирам, но какво да ти дам, като нямам пукната пара?
— Щом нямаш пари, ще изядеш десет тояги, че да запомниш кога си лапал чужда пара! — развикал се гостилничарят.
Като почнала разправията, пред гостилницата се насъбрала навалица.
— Удряй! — рекъл Хитър Петър и застанал на слънце. — Вземи тоягата и удряй, но си отваряй очите да не ме докоснеш, тъй както аз не докоснах яденето ти. Инак ще играе дървен господ по гърба ти.
— Какво да удрям? — смаял се гостилничарят.
— Удари десет тояги на сянката ми!
Всички наоколо прихнали да се смеят. Гостилничарят засрамен се скрил в гостилницата.Българска народна приказка, разказана от Ангел Каралийчев


Ангел Каралийчев е български писател и преводач, известен със своите разкази и книги за деца. Пише разкази, пътеписи и приказки, преразказва български и чуждестранни приказки и легенди в продължение на повече от 40 години. Една от най-обичаните му и популярни книги е „Приказен свят“. За нея през 1974  той получава почетна грамота на името на Андерсен от Международния съвет за детско-юношеска литература  и е вписан в почетната книга „Х. Кр. Андерсен“. 

Хитър Петър е традиционен герой от българския фолклор, за когото се разказват анекдоти из цяла България близо 400 години насам. За първи път Хитър Петър се появява през 16–17 век, когато България е още под османско иго. Не е известно от коя точно част на България произлиза. Истории за него се разказват в българските области Добруджа, Тракия и Македония. 

Образът му е на беден селянин, отличаващ се с изключителна хитрост, мъдрост и находчивост, както подсказва и името му. Хитър Петър е разглеждан и като местен аналог на литературния герой Настрадин Ходжа. Двамата често спорят, остроумничат и се надхитрят помежду си във весели истории, които разсмиват хората и до днес.
 
Народна приказка: Хитър Петър и гостилничарят Прегледан от rodnoto.bg на 2016-08-22T22:00:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.