Меню

Да си припомним: „Тримата глупаци“

„Тримата глупаци“ е българска сатирична анимационна поредица от 11 късометражни филма, създадени от Доньо Донев в периода 1970-1990. Донев е автор на персонажите и режисьор на филмите. Автори на сценариите са освен него, са Анастас Павлов, Георги Чавдаров, Димо Боляров. 

Доньо Донев е роден на 27 юни 1929 в Берковица. Умира на 28 ноември 2007 след тежко боледуване. Той е един от най-ярките представители на българската школа в световното анимационно кино, носител на престижни международни награди на големи филмови фестивали по света. 

„Голямото удовлетворение за мен е като видя целия салон усмихнат на мой филм. Обаче най ми е приятно, когато отида в някое заведение, седна и току пристигне бутилка отнякъде. Отначало сервитьорът вика: „Казаха да не казвам от кого е“. Но като настоявам, той казва, че е от човек, който е възхитен примерно от „Тримата глупаци“. Или пък на улицата, като ме срещне някой, особено пък дете, и каже: „Чичо Доньо, нарисувай ми един глупак!“. И аз спирам и рисувам. Никога не отказвам.“

Поредицата „Тримата глупаци“ постига феноменален успех в България и по света. Всеки един от епизодите е удостоен с поне една международна награда. Продължителността им е между 5 и 10 минути. В тях са използвани типични за Донев изразни средства: опростени фон и линии, деформирана реч, междуметия, музикален съпровод на тъпан и гайда. 

Припомняме ви един от тях - „Ловци“. Приятно гледане: 

Да си припомним: „Тримата глупаци“ Прегледан от rodnoto.bg на 2016-10-21T00:07:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.