Меню

Да, това е българско село!

Централният площад на село Чавдар. Снимки: Община Чавдар
С всяка изминала година броят на селата, които обезлюдяват расте. В родината ни има много  села, които тънат в недоимък, сградите са занемарени, къщите опустели, улиците са разбити и са останали само стари хора... 

Но има и изключения! Изключения, от които можем да се поучим, да вземем добър пример и да се убедим, че да живееш добре на село, в хубава и приветлива градска среда, е напълно възможно. Такова е българското село Чавдар. То е център и единствено населено място в Община Чавдар, Софийска област, разположена в подножието на Стара планина. Намира се на около 70 километра от столицата София. 

Звучи невероятно, но в село Чавдар всички улици са асфалтирани, тротоарите са подновени, в центъра има фонтани, алпинеум, мини амфитеатър, хотел...  


Централният площад
Сградата на общината
Фонтаните през нощта
Всички обществени сгради са ремонтирани, водопроводът и канализацията са подменени, има пречиствателна станция за отпадни води. И навсякъде има цветя! 


Централният площад


Централният площад
Детската градина

Детската градина
Всичко това е постигнато с пари от еврофондовете.  В обновяването на градската среда са вложени около  12 милиона лева. Кмет на селото е Пенчо Геров, дългогодишен директор „Инвеститорска дирекция“ в медодобивния завод на „Аурубис“ в Пирдоп. След като се пенсионира, се завръща в родното си село и се заема да го преобрази. „Парите не потъват, защото ги ползваме за това, за което са дадени. С мързел няма как да стане. Нещата се получават с мерак и с упоритост“, казва той.  

Още от атмосферата на това уникално българско село може да видите във видеото: 

 

Вижте как изглежда селото от високо:

Да, това е българско село! Прегледан от rodnoto.bg на 2016-07-28T20:30:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.