Меню

Созопол и Аладжа манастир в американска класация

Две български забележителности на родното Черноморие попаднаха в американска класация на най-интересните, но подценени места в Европа. Това са Созопол и Аладжа манастир. От thrillist.com публикуваха списък с 11 недооценени европейски дестинации, които всеки трябва да види. Техният фокус е върху Балканите - „земя, където хората са толкова интересни и сложни, колкото и пейзажите“.  Изданието отбелязва, че освен популярният Дубровник, има още много интересни туристически дестинации, които остават подценени от туристите. Наред със Созопол и Аладжа манастир, в списъка място намират Требине (Босна и Херцеговина), Ниш (Сърбия), Солун (Гърция), Прищина (Косово), Одрин (Турция), делтата на Дунав (Румъния), Осиек (Хърватия), планината Проклетия (Албания) и Битоля (Македония). Защо Созопол и Аладжа манастир си струва да бъдат посетени според изданието? 


„Издълбан в скалите в Североизточна България, древният Аладжа манастир е един от най-езотеричните християнски манастири в Европа. Монасите са издълбали жилища, крипти и дори малък параклис във варовика. След недълга разходка в гората ще се озовете при Катакомбите (група пещери), където ще се пренесете още по-назад във времето - преди повече от 1 500 години“, пише изданието.  И препоръчва: „Хвърлете няколко монети на килима на пода в параклиса на манастира за късмет“. 

А ето защо си струва да бъде посетен Созопол: „Древният Созопол се намира на брега на Черно море и е един от най-старите градове в България. Датира още отпреди времето на Древна Гърция. В Стария град все още са запазени калдъръмените улички и характерните къщи. Созопол е един от най-посещаваните от българските туристи курорти през лятото,  които откриват тук слънце, добра храна и фантастичните плажове“. Препоръката към туристите е: „Разходете се из живописната старата част на града, преди да се насладите на чаша местно вино на първа линия на брега и да се отдадете на слънчеви бани на красивия плаж Хармани“.  
Созопол и Аладжа манастир в американска класация Прегледан от rodnoto.bg на 2016-03-21T14:56:00+02:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.