Меню

Двама българи покориха най-смъртоносния връх

Връх Анапурна, Wikimedia Commons
Българските алпинисти Боян Петров и Атанас Скатов покориха най-трудния осемхилядник в света – хималайския връх Анапурна (8091м). 

Макар че е едва десети по височина, това е най-смъртоносният осемхилядник в света. Статистиката показва, че всеки трети, дръзнал да го изкачи, загива. Затова той е и най-малко изкачваният - по-малко от 200 души в света са успявали да достигнат до него.

Миналата година шестима алпинисти се опитаха да изкачат върха, двама от които загинаха. Една от причините е по-високата лавинна опасност, тъй като целият маршрут е в сняг и няма скални участъци. Точно заради това той се атакува в ранна пролет, когато рискът от падане на лавини е по-малък. 


Боян Петров
Освен Боян и Атанас, още трима българи са успявали да стъпят на Анапурна - Петър Панайотов, Людмил Янакиев и Огнян Стойков. Това се случи преди цели 27 години - в далечната 1989.


Атанас Скатов
Боян Петров стъпи на Анапурна на 30 април първи и сам. Един ден след него се изкачи и Скатов, заедно с основната група от още 30 души, решили да атакуват върха тази година. След покоряването на Анапурна плановете на Боян са да се прехвърли към друг осемхилядник - връх Макалу (8481м). А следващия връх, който ще атакува Скатов, е Дхаулагири (8172). 

Поздравления и успех и на двамата! 
Двама българи покориха най-смъртоносния връх Прегледан от rodnoto.bg на 2016-05-02T01:00:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.