Меню

„Врана“ - най-красивият пейзажен парк в България

Знаете ли, че паркът „Врана“ е първото и най-впечатляващото произведение на парковото пейзажно изкуство в България?  По своите художествени качества той не отстъпва на известните пейзажни паркове, създадени в Европа през 19 век. Това красивото природно и историческо наследство от царска България се намира в покрайнините на София - на бул. „Цариградско шосе“ 381, само на 11 километра от центъра. И вече трета година е отворено за посещения.


Паркът „Врана“ е част от имение, притежавано от българските царе Фердинанд I и Борис III.  То е било предназначено за царското семейство като извънградска лятна резиденция. Строителството му започва през 1900 по инициатива на цар Фердинанд I. Той бил известен със страстта си към орнитологията и решава да нарече мястото на първата кацнала на покрива птица. Дворецът бил накацан от цяло ято врани и така паркът получават името „Врана“. Имението включва парк от 950 декара, стопанство от 1000 декара и две сгради (основният дворец и двуетажна ловна хижа), които оформят дворцовия комплекс. 

Царският дворец „Врана“ в първите десетилетия на 20 век. Източник: ДА „Архиви“
След абдикацията на Цар Фердинанд I през 1918 дворецът става собственост на Цар Борис III, а след неговата смърт – на Цар Симеон II. След референдума за премахване на монархията, организират от комунистите на 8 септември 1946, дворецът „Врана“ се ползва от представители на политическото и държавното ръководство на НРБългария. 


Езерото с лилиите 
След края на комунизма „Врана“ е върната на Цар Симеон II и неговата сестра Мария Луиза Българска. През 1998 паркът е дарен от тях на Община София с условието да бъде отворен за всички българи.


Така в началото на юни 2013 парк-музей „Врана“ отваря врати за посетители. Паркът работи в събота и неделя от 10-16 часа, като на всеки половин час тръгва организирана група със специалист-екскурзовод. Билетът е 5 лева, като има различни намаления за деца, пенсионери, семейства и групи. 

Всеки може да се наслади на красотата на приказния парк, а пролетта е може би най-доброто време за това. 


В парка има огромно разнообразие от растителни видове - над 800 вида дървета, цветя, храсти и тревисти растения. При изграждането му фиданки и семена на цветя са се доставяли от всички континенти. 

Мястото пленява с красотата на дървесните масиви, цветните поляни, алпинеуми, езера, приказни алеи и пътеки...
„Врана“ - най-красивият пейзажен парк в България Прегледан от rodnoto.bg на 2016-10-11T23:44:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.