Меню

Шанс за живот за Стария бряст в Сливен

България бе на път да загуби едно от най-старите си дървета и символ на Сливен. Старият бряст, който бе обявен за Дърво на Европа 2014 и за който се смята, че е на възраст над 1000 години, бе започнал постепенно да загива. Като причини за неговото боледуване специалистите посочват загниване, нарушен хранителен режим и болестта трахеомикоза („холандска болест“).


Добрата новина е, че вече има голям шанс за живота му. Преди няколко седмици Старият бряст бе инжектиран със специална ваксина, която вдъхва надежди, че този прекрасен български символ ще продължи да живее. Подобна процедура се извършва за първи път в България, ваксината е внос от САЩ и се прилага с лечебна и профилактична цел. Предстои поставянето на още две ваксини -  в края на юни или началото на юли и през есента. Немски специалист пък ще се погрижи за короната на Стария бряст. 

Първите ефекти от лечението се очаква да станат видими в края на годината. Специалистите са оптимисти, че лечението ще помогне на вековното дърво да оцелее. Вярваме, че ще бъде така!
Шанс за живот за Стария бряст в Сливен Прегледан от rodnoto.bg на 2016-05-12T17:00:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.