Меню

139 години от Шипченската епопея

Тази година се навършват 139 години от Шипченската епопея – най-тежката и героична битка на Българското опълчение през Освободителната война. Шипченска епопея е поредица от 3 ожесточени битки през юли, август и септември 1877, разиграли на най-високите точки на Шипченския проход, където са върховете Свети Никола, Орлово гнездо, Шипка и др. Боевете се водят в дните: 16–19 юли; 21–26 август и 17 септември. Решителна за съдбата на Шипка е битката на 23 август.

Задачата на малобройния руско-български отряд от 7 500 души е да спре 27-хилядната редовна армия на Сюлейман паша да премине Балкана и да се съедини с турските части в Североизточна България в помощ на обсадената в Плевен армия на Осман паша. 

Решителният бой е на 23 август 1877. Тогава турците все повече затягат обръча около отбраната, а боеприпасите са на привършване. В края на деня Шипка е на път да падне. И точно когато Сюлейман паша очаква това всеки момент да се случи, от Габрово пристига първото подкрепление, изпратено от ген. Радецки. В боевете се включват всички роти на 16 стрелкови батальон и след ожесточен бой турците отстъпват. Шипка е спасена в най-критичния момент. Боевете продължават и през есента и зимата, но контролът е в ръцете на руската армия.

Ето как Сюлейман паша определя битката на 23 август в донесение до Главната квартира: „Никога не се е виждало такова жестоко и кърваво сражение.“ Оценявайки бойните качества, проявени на 23 август от Българското опълчение, неговият командир генерал-майор Николай Столетов в телеграма до Началника на Полевия щаб генерал-лейтенант Артур Непокойчицки, заявява: „Що се отнася до българите, то не ще се уплашат дори ако ги изразходваме до последния човек.

Националното честване на 139 години от Шипченската епопея ще е тази събота и неделя 


И този август стотици българи ще изкачат връх Шипка в памет на загиналите за свободата на България герои. 139-та годишнина от Шипченската епопея ще бъде отбелязана на 26 и 27 август. Програмата за Националното честване, което се провежда под патронажа на Президента на Република България, и тази година акцентира върху свободата, участието на деца и много живи картини от патриотични сдружения. Програмата може да видите тук.  



139 години от Шипченската епопея Прегледан от rodnoto.bg на 2016-08-23T00:01:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.