Меню

Преображение е!

На 6 август отбелязваме един от най-големите християнски празници – Преображение Господне. Празникът е посветен на едно от най-важните и тайнствени евангелски събития - явяването на Иисус Христос в небесна слава пред трима от своите ученици - Петър, Яков и Йоан. След като открива на учениците си, че му предстои да бъде заловен, измъчван, убит и да възкръсне в третия ден, Иисус взема трима от тях – Петър, Йоан и Яков и ги извежда на една висока планина. Там той се преобразява пред очите им, за да ги предпази от тъгата и съмнението при вида на Христовото страдание и да укрепи вярата им. „Лицето му светва като слънце, а дрехите му стават бели като светлина.“ 

Народът ни почита големия християнски празник Преображение както като притча за доброто и злото, за позволеното и забраненото. На този ден всеки трябва да се замисли, да си спомни, че е имало случаи, в които е бил лош и че вече е време да се преобрази. За вярващите Преображение Господне е свързано с промяна и с нова надежда. 

На този ден се ходи на църква, носи се грозде и се освещава. Чак след това може да се яде. Където няма грозде, се носят други плодове – ябълки, сливи.

Народът ни вярва, че в нощта на Преображение се отваря Божията врата и сам Господ се показва на нея. Смята се, че само праведните могат да видят тази врата и каквото си поискат, Бог ще им го даде. 

Счита се, че от този ден времето започва да се преобразява – дните започват да намаляват, водите в изворите и реките изстиват и вече не стават за къпане. Застудяват дните и нощите. 

Преображение е! Прегледан от rodnoto.bg на 2016-08-06T01:23:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.