Меню

Да си спомним за първия олимпийски шампион на България

На този ден преди 60 години светът изслушва за пръв път българския химн на олимпийски игри. На 10 септември 1956 на Летните олимпийски игри в Мелбърн българският борец Никола Станчев Николов завоюва първата олимпийска титла в историята на българския спорт. Той печели злато в свободен стил в категория до 79 кг. след феноменална серия от тушове. 

В Мелбърн Бай Кольо, както го наричат, стартира с победа срещу Георгий Схиртладзе (СССР). След това губи от Кацурамото (Япония) и получава от съдиите 5 наказателни точки. За да продължи, трябва да побеждава само с туш съперниците си. И го прави! Печели с туш срещу Щер (Германия) и Линдбланд (Швеция), а на финала отново с туш срещу Ходж (САЩ).


Паметникът на Никола Станчев в Твърдица
Въпреки славата и успехите на тепиха, животът на Никола Станчев след прекратяване на спортната кариера не е лек. Работи като треньор, а от 1990 живее със скромна пенсия. 

Великият спортист си отива на 13 юли 2009. Негов паметник е издигнат в родното му село Твърдица през 2011. Утре, 11 септември (денят, в който е роден) ще се проведе Международен детски турнир по борба "Никола Станчев".

Поклон пред този голям българин! 
Да си спомним за първия олимпийски шампион на България Прегледан от rodnoto.bg на 2016-09-10T13:09:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.