Меню

Малка Богородица е

На 8 септември отбелязваме Малка Богородица – денят,  в който се е родила Божията майка Дева Мария. Рождество Богородично е един от трите християнски празника, посветени на Богородица. Той е и сред 12-те най-големи религиозни празника в календара на църквата.

На този ден се провеждат  ежегодни събори из цяла България. Според българските традиции празникът се отбелязва предимно от жени, за да им помага Богородица в беда или тежка работа и за да раждат леко. На този ден жените не трябва да работят, за да не се разболеят децата им. На много места се замесва и опича Богородична пита за здраве, късмет и закрила.

Рождество Богородично

В един малък град Назарет, на около три часа път от Йерусалим, живеели Йоаким и Ана. Те били потомци на славни родове – Давидовия и Аароновия. Но страдали от голяма мъка – не могли да се сдобият с дете. След дълги молитви за рожба един ден ангел Господен се явил пред Ана и й казал:
– Ано, Ано, твоята молитва е чута. Твоите вопли преминаха облаците. Твоите сълзи капнаха пред Господа. Ти ще родиш благословена дъщеря, заради която ще бъдат благословени всички земни родове. Чрез нея ще бъде дадено спасение на целия свят. Ще я наречеш Мария. Детето било обещано на Бога, още преди да бъде заченато. Родило се на 8 септември и когато навършило три годинки, родителите му го завели в храма в Йерусалим и оставили да служи на Бога. Предстояла й наистина велика служба. Мария останала в храма, отраснала в него и дочакала онзи миг, когато зад рамото й застанал ангел, Гавраил, и рекъл: „Благословена си ти измежду жените...“
Малка Богородица е Прегледан от rodnoto.bg на 2016-09-08T00:01:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.