Меню

Трима млади българи получиха тазгодишната награда "Джон Атанасов"

Трима млади български учени получиха тазгодишната награда "Джон Атанасов", която им връчи лично президентът Росен Плевнелиев. Това са д-р Елица Кьосева, д-р Зорница Козарева и д-р Веселин Райчев, съобщават от пресцентъра на президентството. 

Д-р Елица Кьосева е асистент-професор в сингапурския университет по технологии и дизайн. Научното портфолио и изследванията, проведени от нея са фокусирани върху новите методи за използване на светлина при реализиране на желаните операции и прецизния контрол на атоми и молекули, които са градивните частици на квантовите компютри. Основните й постижения за последните 3 години са откритите нови методи за прецизен контрол—композитни импулси—чрез които квантовите системи могат да бъдат контролирани с ефективност далеч надвишаваща необходимите 99.99%.

Д-р Зорница Козарева работи в областта на обработката на естествен език и машинно обучение от дванадесет години. Основният принос на нейната научна дейност е в областта на образованието, технологиите и индустрията. Тя е автор на над 60 научни публикации и е организирала четири международни състезания по семантика. От 2016 е ръководител на екипа разработващ Амазон Алекса.

Третият лауреат на президентското отличие е изследователят д-р Веселин Райчев. Основната цел на неговите изследвания в последните години е обучаване на компютрите автоматично да извършват дейности, свързани със софтуерното инженерство. Примери за това са автоматичното генериране на програми, автоматичната корекция на програми и  автоматичният превод от един програмен език на друг. Научните резултати на д-р Райчев са публикувани в редица академични институции, сред които MIT, U Washington, UTAustin, Microsoft Research и IBM Research.

На церемонията в Бизнес Инкубатора на София Тех Парк президентът Плевнелиев връчи и грамотите „Джон Атанасов – първи стъпки в компютърните науки“ за  ученици и студенти от 12 до 22-годишна възраст, както и  грамотите „Джон Атанасов – проект с висок обществен принос“, които отличават индивидуални и екипни проекти. По традиция държавният глава връчи и грамотите “Джон Атанасов - ученици и техните преподаватели”.

Носителите на грамота на президента за проект с висок обществен принос са Дарин Маджаров и Николай Жейнов за създадената от тях  най-голяма българска образователна платформа с видео уроци и упражнения по всички учебни предмети от 1-ви до 12-ти клас Ucha.se.  За по-малко от четири години, екипът успява да създаде над 7000 видео урока и упражнения, които са разгледани над 16 600 000 пъти от 450 000 регистрирани ученици, учители, роднини и студенти. Освен в България, платформата се използва от българи в още 68 държави.

С грамота за проект с висок обществен принос държавният глава отличи и Тодор Лилков, Иван Митов, Стоян Митов и Христо Борисов за създаденото от  тях мобилно приложение "Гражданите“. Неговата цел е да подобри културата на движение по пътищата чрез активна гражданска позиция, подсилена с технология. За една година приложението има над 41 000 потребители, 4000 сигнала към институциите, 750 извинения и 44 000 снимки, които изграждат най-голямата структурирана база данни за нарушения в България.

Носителите на грамотата “Джон Атанасов - първи стъпки в компютърните науки са Димитър Карев, Дона-Мария Иванова и Мартин Куванджиев за  постигане на високи резултати с авторските си проекти в  национални и международни научни конкурси и фестивали.

За 2016 носителите на грамоти “Джон Атанасов - ученици и техните преподаватели” са Иван Даниелов и Виктор Даков, които през изминалата година спечелиха челни места в някои от най-трудните международни ученически олимпиади в направленията информатика и информационни технологии.

Снимка: Президентство на Република България
Трима млади българи получиха тазгодишната награда "Джон Атанасов" Прегледан от rodnoto.bg на 2016-10-05T21:00:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.