Меню

Бъдни вечер е! У дома сме



Бъдни вечер е - един от най-големите християнски празници. Днес българската традиция повелява семейството да бъде заедно.

Бъдни вечер е денят преди Рождество Христово и се отбелязва на 24 декември. В различните краища на страната е познат като Малка Коледа, Кадена вечеря, Вечерня и Неядка. Той е един от най-големите семейни празници и съпътстван от много народни традиции, гадания и обичай. Повечето от тях са свързани с приготовленията и подредбата на празничната вечеря.

Преди да се пристъпи към нейното нареждане, по стара традиция стопанинът на къщата поставя специален пън в огнището, наречен бъдник. Дървото трябва да е крушово, дъбово или буково. Преди да се постави в огнището, то се миросва. Миросването представлява пробиването на дупка, в която се поставя вино, зехтин и тамян. След това дупката се запушва и се увива с бяло ленено платно. Запалването на дървото се съпровожда с песни и това е неотменима част от празника, защото се вярва в неговата магическата и лечебна сила. Бъдникът се оставя да гори през цялата нощ, а по горенето му се гадае каква ще е следващата година. Топлината и светлината на бъдника символизират раждането на новото Слънце и на Иисус Христос.  На сутринта на Коледа бъдникът се гаси с вино.  Пепелта му се използва за лек или се разпръсква за плодородие в нивите.

Трапезата на Бъдни вечер

Трапезата на Бъдни вечер представлява магия за плодородие и късмет. Слагат се ястия, които набъбват, за да набъбнат късметът и плодородието. Трябва цялото семейство да седне заедно около трапезата. В някои семейства все още се спазва традицията вечерята да се поднася на земята, като така се пресъздава обстановката, в която се е родил младенецът. Някога редили трапезата върху слама, символизираща сламата в яслите, върху която е бил положен младенецът при раждането.

Ястията, които ще поставим на трапезата си днес трябва да са постни и да 7, 9 или 11. Обикновено това са зелеви сарми, пълнени чушки, бобена салата, печен боб или яхния, туршия, жито, ошав, тиквеник. Могат да се сложат също мед, орехи, плодове, вино, чесън. 

На масата задължително присъства и домашно приготвена питка с пара (боговица, богова пита, божичник, светец). Тя също трябва да е постна, без яйца и мляко. От тестото на погачата се пекат и малки колачета в различни форми - кукли, осмици или малки кравайчета. С тях се даряват коледарите на следващия ден. Питата по традиция се разчупва от главата на семейството, като се върти по часовниковата стрелка и парчетата се раздават по старшинство. Първото парче се оставя Богородица и починалите, второто за къщата, следващото се дава на най-стария човек и т.н.  На когото се падне парата, той ще има късмет през годината. Ако парата е в парчето, отделено за Богородица или къщата, годината ще е много добра за всички.


Народни обичаи, гадания и вярвания

Раждането на новото слънце и на новия Бог слива езическите представи на древния българин и по-късната му християнска вяра в едно - идеята за раждането и обновлението на света с надеждата за добро. Затова и целта на коледните обичаи е да покажат бъдещето, да предпазят от бедствия, да донесат плодородие.

Всеки трябва да опита всички ястия, за да му върви годината. Не е добре да се става по-време на вечерята. Който седне на трапезата не бива да се оглежда много, защото рано ще му побелеят косите.

Моми, на които им е време да се омъжват, не месят, защото се вярва, че ако се омъжат през годината, ще изнесат плодородието от къщата.

Трапезата не се вдига цялата нощ, за да не избягат късметът и благоденствието. Вярва се, че през нощта близките покойници идват да вечерят.

Ако бъдникът гори добре и пръска искри, тогава реколтата ще е богата и годината хубава. Ако пепелта на бъдника сутринта е много, много ще е и плодът на земята и стоката.

Момите слагат залък от погачата под възглавницата си, за да им се присъни момъкът, за когото ще се омъжат. 

Листата на бръшляна от трапезата се слагат под възглавницата и на сутринта се гадае за здравето на този, който е преспал върху тях. Ако са останали свежи и зелени до сутринта, човекът ще е здрав през годината. 

Има обичай и всеки да си избере орех и по ядката вътре се гадае за здравето му през годината. 

Вярва се, че навръх Рождество Христово небето се отваря и за миг светва. Пожелайте си нещо! 
Бъдни вечер е! У дома сме Прегледан от rodnoto.bg на 2015-12-24T10:00:00+02:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.