Меню

Боян Петров атакува най-смъртоносния осемхилядник

Снимки: Боян Петров/Facebook

Българският алпинист Боян Петров ще атакува тази пролет най-трудния осемхилядник в света - връх Анапурна (8091м). Макар че е едва десети по височина, това е най-смъртоносният осемхилядник в света. Статистиката показва, че всеки трети, дръзнал да го изкачи, загива. Затова той е и най-малко изкачваният - по-малко от 200 души в света са успявали да достигнат до него. 

Миналата година шестима алпинисти се опитаха да изкачат върха, двама от които загинаха.  Една от причините е по-високата лавинна опасност, тъй като целият маршрут е в сняг и няма скални участъци. Точно заради това той се атакува в ранна пролет, когато рискът от падане на лавини е по-малък. 

Трима българи са успявали да стъпят на Анапурна - Петър Панайотов, Людмил Янакиев и Огнян Стойков. Това се случва през 1989.  Към върха първоначално тръгват четирима, но заради измръзване на пръстите на краката Милен Метков е принуден да се върне. На връщане обаче тримата алпинисти срещат Метков, който отново е потеглил към върха. Заедно с него остава приятелят му Огнян Стойков. Няколко часа след това двамата загиват. 

След покоряването на Анапурна плановете на Боян са да се прехвърли към друг осемхилядник - връх Макалу (8481м).


Боят вече има изкачени пет осемхилядника, като целта му е да стъпи на всички 14 като част от новия си проект "Българин на 14х8000".

На 20 май 2014 Боян стана първият българин, изкачил третия по височина връх в света Кангчендзьонга (8586м), както и първия диабетик, изкачил се на такава височина и без кислород. На 23 юли 2014 покори Броуд Пик (8047м). На 31 юли 2014 стана първият българин, изкачил втория по височина връх в света К2 (8611м), което го прави и 35-тия човек, изкачил три осемхилядника за по-малко от 100 дни. Двойното му изкачване – на Броуд Пик и К2 за 8 дни, е и световен рекорд. На 30 септември 2015 Боян стъпи на връх Манаслу (8163м).

"Пет месеца след Манаслу, в събота 12.03 отново тръгвам към високите хималайски облаци. Започвам с Анапурна I (8091m). Ако оцелея и не загубя нещо, продължавам към петия от гигантите - Макалу. Готов съм за нови върхове!", написа във Фейсбук Боян Петров.

Желаем му успех!

Към най-смъртосния осемхилядник в света тръгва и още един български алпинист - Атанас Скатов. Скатов, който е веган, също си е поставил за цел да изкачи 14-те осемхилядника в света, като иска да покаже, че това може да се случи и без консумацията на животинска храна.

Боян Петров атакува най-смъртоносния осемхилядник Прегледан от rodnoto.bg на 2016-03-11T00:10:00+02:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.