Меню

Българин покорява най-високите върхове като веган

Снимки: atanasskatov.com
Знаете ли, че българският алпинист Атанас Скатов си е поставил амбициозната цел да изкачи всички осемхилядници на планетата без консумация на животинска храна? В случай на успех, Атанас ще постави световен рекорд за изкачване на 14-те върха от веган. С проекта си „Скоростно изкачване на 14-те осемхилядника от веган“ Скатов иска да докаже, че хората спокойно могат да намалят консумацията на месо и животинска продукция, без това да се отрази неблагоприятно върху техните физически и психически качества.


Днес, 8 март 2016, пред спонсори и журналисти Скатов обяви плановете си да изкачи два върха над 8000 м. преди лятото, като част от проекта.

Скатов излита за Катманду на 11 март и първия връх, към който ще се устреми, е Аннапурна (8091 м). Той е 10-ти по височина връх, но доста труден за изкачване и се слави като връх с най-много взети жертви. За пръв път е изкачен на 3 юни 1950 от Морис Херцог и Луи Лашенал. Българи също са покорили този връх през 1989.
Следващия връх, който ще атакува Скатов, е връх Дхаулагири (8172). Името му означава „Бяла планина“ и е седми по височина. За първи път е изкачен от швейцарско-австрийска експедиция през 1960 година. Шестима българи са го изкачили през 1995.


„Ако събера достатъчно средства и съм физически добре, съм готов да предприема и последващи изкачвания през лятото и есента на тази година на някои от оставащите осем хилядника в планините Каракорум и Хималаите. Имам амбицията да изкача колкото се може повече върха за възможно най-кратко време“, обяви Атанас Скатов.


Атанас Скатов се занимава с алпинизъм от началото на 2013. За две години той изкачи най-високите върхове на Африка, Европа, Южна Америка, Австралия и Океания и Антарктида. Той е стъпил и на покрива на света - Еверест (8848 м) в Азия. На 24 май 2014 стана 13-ият българин, изкачил най-високия връх в света - Еверест. 38-годишният сливналия изкачи на 1 октомври 2015 връх Манаслу (8163 м) и стана вторият българин стъпил на този връх само часове след първия – алпиниста Боян Петров.   

Успех на Атанас! 
Българин покорява най-високите върхове като веган Прегледан от rodnoto.bg на 2016-03-08T15:52:00+02:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.