Меню

Нови 6 медала за нашите млади математици

Снимка: Сдружение на ръководителите на олимпийските отбори по природни науки
Пореден голям успех за нашите умни деца! С шест медала се завърна националният ни отбор по математика от Балканската олимпиада по математика 2016, която се проведе от 5 до 10 май в Тирана, Албания. Това е едно от най-престижните международни състезания по математика в Европа - участват страни от Балканския полуостров, както и гостуващи държави от други краища на света. 

С три сребърни и три бронзови медала България се нарежда на четвърто място сред 18 държави, взели участие в мащабната олимпиада, съобщиха от Сдружението на ръководителите на олимпийските отбори по природни науки.

Ръководители на националния отбор са проф. д-р Петър Бойваленков и доц. д-р. Ивайло Кортезов, а носителите на медали са: 

Виолета Найденова, 11 клас в СМГ – сребърен медал
Костадин Гаров, 11 клас в ПМГ Бургас – бронзов медал
Христо Папазов, 11 клас в Американски колеж София – бронзов медал
Даниел Атанасов, 12 клас в СМГ – бронзов медал
Кирил Бангачев, 10 клас в СМГ – сребърен медал
Атанас Динев, 10 клас в ПМГ Бургас – сребърен медал

Балканската олимпиада по математика се провежда от 1984 година насам, като България участва всяка година от самото начало. Освен 11-те балкански държави, тази година са участвали 7 гостуващи страни, сред които Великобритания, Италия и Франция. Състезателите са ученици от 9 – 12 клас, а задачите са на изключително високо ниво. Участието в олимпиадата дава на българските ученици възможност за изява и прием в най-елитните университети в света.

България ще участва и в 57 издание на Международната олимпиада по математика, която ще се проведе през юли 2016 в Хонг Конг.  Успех на нашите деца!  

Прочетете още: 
Наши момичета първи в ЕС по математика  
Българските олимпийци са сред най-добрите в света 
Нови 6 медала за нашите млади математици Прегледан от rodnoto.bg на 2016-05-11T17:25:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.