Меню

Българските олимпийци са сред най-добрите в света

 Български ученици са завоювали над 700 отличия на олимпиади по природни науки до момента, което нарежда родината ни в абсолютната  класация сред първите 8 в света.

Това беше отчетено по време на Петата годишна среща на българските олимпийски отбори по природни науки с президента Росен Плевнелиев, съобщават от пресофиса на държавния глава.

През 2015 олимпийците донесоха на България 68 медала и 6 почетни грамоти от престижни състезания по математика, информатика, химия, биология, астрономия, физика и лингвистика. В абсолютната класация за всички времена на най-старото международно състезание по математика България е сред първите 6 страни. Класирането на отбора по информатика през 2014 година на олимпиадата в Тайван изведе страната на първо място в Европейския съюз и на 5 място във вечното класиране на олимпиади по информатика.



„Това е плод на вашия талант, труд и отдаденост. Високо ценим всяко едно отличие, което печелите за себе си, но и за България, като поставяте страната ни на най-високата стълбица на световните класации.  Вие сте бъдещите лидери на България“, заяви президентът Росен Плевнелиев.  Според него само с помощта на млади и талантливи хора България може да стане водеща в региона в областта на иновациите, информационните и телекомуникационните технологии, в бизнеса, в предприемачеството.


Плевнелиев благодари и на преподавателите за всеотдайната им работа по подготовката на олимпийците. „Тези големи учители са и големи българи, които са посветени на таланта на нацията“, посочи Росен Плевнелиев. Президентът припомни, че след Освобождението и създаването на Третата българска държава всяко училище е имало знаме, на което пише „Чрез просвета - за България“ и посочи, че няма по-актуален лозунг за нас и днес. 

Снимки: Президентство на Република България 
Българските олимпийци са сред най-добрите в света Прегледан от rodnoto.bg на 2016-01-14T11:59:00+02:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.