Меню

Парк „България в миниатюри” замислят във Велико Търново

Създаване на парк „България в миниатюри” предлагат да направят в родината ни инвеститори от Украйна. Те смятат, че Велико Търново е най-подходящата локация в страната за реализиране на идеята, съобщават от общината.

Украйнските инвеститори са споделили идеята пред кмета на старопрестолния град Даниел Панов и заместник-кметовете Снежана Данева-Иванова и Ганчо Карабаджаков. По време на разговора е била представена идеята за атракционния комплекс, заедно с изработени макети за паркове в други държави. Предстои да бъдат обсъдени възможните терени, където може да бъде оформен подобен парк.  

Паркът „България в миниатюри” ще даде възможност на туристите за един ден да се докоснат до емблематични исторически и архитектурни шедьоври в страната ни. Пред кмета Даниел Панов инвеститорите са подчертали, че няма по-подходящо място за създаването на комплекса от Велико Търново – историческата столица на България. Предложението предвижда макетите да са общо 80 на брой, в мащаб 1:35.

Според тях реализацията на първия етап може да отнеме по-малко от година. Сред миниатюрите на знакови исторически и природни забележителности са крепостта Царевец и паметникът на Асеневци във Велико Търново, храм-паметникът „Александър Невски” и сградата на Народното събрание в София, катедралата „Успение Богородично” във Варна, Античният театър в Пловдив. Заложени са също макети на крепостта Баба Вида, Асеновата крепост, Бачковския и Рилския манастири, Паметника на свободата на връх Шипка, храмове в Несебър и др.  

Снимка: Община Велико Търново
Парк „България в миниатюри” замислят във Велико Търново Прегледан от rodnoto.bg на 2016-07-19T13:37:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.