Меню

Варненският некропол става туристическа атракция

Експозиция на откритите предмети в гроб 
Към момента малцина са наясно къде точно се намира Варненският некропол, но амбициите са скоро историческата забележителност да се превърне в популярна атракция, която да привлича туристи целогодишно. Това предвижда нов проект, финансиран от община Варна. 

 От 2012 година теренът беше държавна собственост, но от октомври тази година Министерски съвет предостави обекта за управление на общината за срок от 10 години.   

Предвижда се да бъде построен информационно–посетителски център и да се подобри достъпът до обекта на туристи, като се изгради нова инфраструктура. Планира се край некропола да бъде изграден и амфитеатър, в който да се правят изложби и възстановки.

Археологическите разкопки в района на Варненския некропол започват през 1972, когато по случайност е открито най-старото обработено злато в света Това е едно от най-сензационните и значимите археологически открития на 20 век. През 1991 обаче разкопките са замразени и до днес районът тъне в бурени и забрава. Амбициите на проекта са да промени това и превърне Варненския некропол в една от най-популярните културно-исторически забележителности в България. 
Варненският некропол става туристическа атракция Прегледан от rodnoto.bg на 2015-11-23T15:14:00+02:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.