Меню

Сладка мързелива баница

Предлагаме ви една рецепта за сладка мързелива баница с орехи от бабините тефтери, характерна за северняшкия край. Тази баница се приготвя традиционно за големи празници като Нова година, кръщене, сватба и др. Може да я направите за Нова година и да сложите дрянови късмети.

Продукти

За тестото
3 яйца
1 кубче мая
1 ч.ч. обикновена жълта лимонада или прясно мляко
щипка сол
2-3 капки оцет
брашно, колкото поеме
1 ч.ч. олио за намазване на корите

За плънката
2 чаени чаши счукани орехи
канела на вкус

За сиропа
1,5 литра вода
Между 0.5 и 1  кг захар, зависи колко обичате да ви е сладко

Тестото се приготвя от 3 яйца, 1 кубче мая, една чаена чаша обикновена жълта лимонада (може и прясно мляко), щипка сол, няколко капки оцет и брашно, колкото поеме за среднотвърдо тесто. Така замесеното тесто се разделя на три и се разточва на кори с дебелина около 2 мм. Първата кора се намазва обилно с олио, върху нея се слага втората, тя също се намазва с олио и върху нея се поставя и третата кора. Така слепените три кори се поръсват обилно със счуканите орехи (около 2 чаени чаши), към които предварително е добавена канела на вкус. След това трипластовата кора се навива, намазва се с олио и започва да се усуква и издърпва. 


След като добре се усуче така образувалото се руло се нарязва на колела с дебелина около 2 см. Колелцата се поставят в намаслена тавичка, като се оставя известно разстояние между тях. Изчаква се да втасат около 10-15 минути и тавата се поставя в предварително нагрята фурна. Пекат се на 200 градуса около 35-40 минути. Най-вкусна става на домашна фурна с дърва:)

Готовите „розички“ се оставят да изстинат добре, най-добре едно денонощие и след това се сиропират със захарен сироп, приготвен от 1.5 литра вода и 0.5 кг. захар. Сиропът се вари 5-10 минути. Може да увеличите количеството захар до 1 кг, ако обичате по-сладко. Когато нареждате розичките в тавата, в която ще ги сиропирате, оставете повече разстояние помежду им, защото набъбват и увеличават значително размера си (ако нямате достатъчно голяма тава, може да разделите количеството в две тави). Сиропът се излива веднага, докато е още горещ. Завиват се с фолио и се оставят да попият добре сиропа няколко часа, преди консумация. Може да се притиснат и с чиния, за да потънат хубаво и да попият по-добре сиропа. Най-вкусни и добре напоени стават, ако престоят поне една нощ.


„Розичките“ могат да престоят и няколко дни, дори седмица, преди да се сиропират. Важното е да се съхраняват на сухо.

Сладка мързелива баница Прегледан от rodnoto.bg на 2015-12-29T17:49:00+02:00 Рейтинг: 5

1 коментар:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.