Меню

Красотата и магнетизмът на Клисурския манастир

Клисурският манастир е един от най-големите постоянно действащи манастири в България. Намира се край река Врещица, под връх Тодорини кули, на около на 9 км от Берковица и 12 км от Вършец. 

Манастирът е основан през 1240 и през дългите години на съществуването си е бил разрушаван, ограбван и възстановяван няколко пъти. Днес той представлява  комплекс от църква, летен параклис „Св. Никола”, битови сгради, собствено стопанство, магерница и др.


Икона, рисувана от сестринството в манастира
Към манастира функционира ателие за изографисване на икони по традицията на древната Охридска школа. 

От 2012 в Клисурския манастир действа и музей на Църковната история на Видинска епархия. Той представя историята на манастира от XIV век до днес и е тясно свързан с Църковната история на цялата Видинска епархия, както и с великите български църковни дейци Екзарх Антим I и Екзарх Йосиф. 

Експонати в Църковния музей
Колекцията на музея включва уникални експонати от историята на Православната църква и българската държава. 

Манастирът  предлага и хотелско настаняване и разполага с леглова база от около 80 легла.
 

В близост е и манастирското аязмо. Откритата през 2000 жива вода в аязмото  идва от връх Тодорини кули и се пие профилактично срещу много заболявания.
 

До Клисурския манастир се стига по пътя София-Монтана, през прохода Петрохан. На около 2 км след гр Бързия  има разклон за Вършец – след още 5 км по него се стига до отбивката за манастира.  
 

Много от българите определят Клисурския манастир като един най-магнетичните и най-красивите в родината ни. Мнозина казват, че си тръгват от там заредени с невероятна енергия.



В двора на манастира растат огромни вековни борове. Ежегодно групи от японски туристи посещават манастира главно заради енергията, която черпят от тях.


Красотата и магнетизмът на Клисурския манастир Прегледан от rodnoto.bg на 2016-07-27T00:11:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.