Меню

Петльовден е!

На 2 февруари (по стар стил) отбелязваме Петльовден – празник на мъжката рожба. Празникът се чества за стимулиране на плодовитостта на момчетата и се счита за мъжки аналог на обичая Бабинден. Отбелязва се главно в източнобългарската етническа територия – от Одринско и Лозенградско, до Добруджа.  

Според традициите на този ден се коли петел като жертвоприношение и се раздава за здраве на момчетатаСчита се, че празникът води началото си от времето на турското иго, когато българските семейства бележели портите си с кръв от петли, за да заблудят властите, че от техните къщи вече са взети момчета за еничари.

Преданията гласят, че смела еркечанка (с. Еркеч; дн. с. Козичино, Бургаско) скрива мъжкото си чедо и отказва да го даде на турците, а те се заканват, че ако не го предаде, то ще бъде заклано. Тогава тя заявява, че сама ще заколи скъпото си момче, но не ще им го даде. През нощта тя извежда и скрива детето си далеч извън селото, в полунощ заклала петел на прага на къщата и опръскала с кръвта му навред. Когато сутринта дошли повторно, турците останали стъписани пред постъпката на майката и повече не събирали момчета за еничари от село Еркеч. От тогава до днес този ден се отбелязва като празник на мъжката рожба, ден на мъжкото начало на българския род.
Петльовден е! Прегледан от rodnoto.bg на 2016-02-02T11:46:00+02:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.