Меню

Величествените Чудни мостове


Чудните мостове са едни от най-популярните и най-красиви природни феномени, които се намират в родината ни. Величествена забележителност, която показва колко велик и възхитителен майстор може да бъде природата. Чудните мостове се намират в Западните Родопи на 35 км северозападно от Чепеларе и на 8 км от село Забърдо. Образували са се в резултат на ерозия. В миналото на това място е минавала пълноводна река. Нейните води са проникнали на дълбочина в пукнатините на мраморите и са образували подземна водна пещера. С течение на годините в резултат на ерозия части от пещерата се срутили и така се образували Чудните мостове.


Легендата за появата им обаче е много по-интересна...Преди много години в землището на село Забърдо имало много пастири. Един ден се появил змей, който започнал да погубва стадата им. Дълги години пастирите страдали и се чудили как да го надхитрят. Докато един ден натоварили едно магаре с прахан (прах от дървесна гъба, който служи за запалване на огън), запалили го и го изпратили срещу змея. Змеят глътнал магарето заедно с разгорелия се прахан. Обезумелият змей видял дупка земята и започнал да рови и да се навира в нея. След години, когато костите му изгнили, останали огромните Скални мостове. 


Чудните мостове са три – един голям и два по-малки. Големият е широк около 15 метра и дълъг близо 100 м. Състои се от три арки, като най-голямата е с височина 45 м и ширина 40 м. Малкият мост е на 200 м от големия по течението на реката – непроходим, дълъг 60 м, с обща височина 50 м, а само на арката – 30 м. След него има и съвсем малък трети мост, който представлява понорна пещера, в която водите на река Дълбок дол се вливат.


Освен на красотата на скалните образувания, туристите могат да се насладят и на прекрасната природа и живописни пейзажи. Ароматът на боровата гора и шумът на преминаващата река допълват магията на това място. В околността има и много пещери, но не са осветени и обезопасени за туристи. На около 4 км от Чудните мостове се намира Античен римски път. Пътят до него не е тежък и отнема малко повече от час. Все още могат да се видят и докоснат камъните, с които е граден преди хилядолетия. 

Величествените Чудни мостове Прегледан от rodnoto.bg на 2016-08-29T23:39:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.