Меню

Най-старото иглолистно дърво в България

Знаете ли, че Байкушевата мура в Пирин е най-старото иглолистно дърво в България и едно от най-старите дървета в света? Смята се, че възрастта ѝ е на повече от 1 300 години.


Дървото е наречено на името на лесовъда Костадин Байкушев, който през 1897 година открива и описва този екземпляр. 

Байкушевата мура е разположена до пътя от Банско за хижа Вихрен, в близост до хижа Бъндерица (на около 10 минути пеша). До дървото се стига по специално изградени за целта дървени стълби. Приблизителните ѝ размери са: височина 26 метра, диаметър 2,5 метра и обиколка 8 метра. Расте на височина 1 930 м.


За популяризирането на природния феномен допринася цар Фердинанд, който нарежда мурата да се огради и местните власти да се грижат за опазването ѝ. Оказва се обаче, че не природата, а човекът крие по-голям риск за нейното съхранение.

Неотдавна от Национален парк „Пирин“ алармираха за зачестили увреждания на дървото от туристи, които дълбаят имената си, отчупват парчета от кората ѝ, забиват стотинки... Ако решите да се насладите на красотата на Байкушевата мура отблизо, помислете преди да направите подобно нещо. Опазването на това вековно природно чудо в България зависи от нас!  
Най-старото иглолистно дърво в България Прегледан от rodnoto.bg на 2016-02-05T16:16:00+02:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.