Меню

Глаголица или кирилица – на каква азбука пишем?

През 862 светите братята Кирил и Методий създават глаголицата – първата азбука, която служи за писменост на староцърковен славянски език. Глаголицата представлява система от графики. Тя се състои от 38 букви, които отразяват съвсем точно звуковите особености на старобългарския език. Названието глаголица идва от думата глаголъ, която означава „дума“. Тъй като глаголати означава говоря, глаголицата поетично е наричана „знаците, които говорят“.


Глаголица
Кирилицата няма установено авторство, но някои историци свързват възникването й с името на Климент Охридски. Смята се, че е била създадена към края на 9 век в Преславската книжовна школа. Книжовниците усъвършенстват глаголицата като добавят по-лесни за изписване букви от гръцката писменост. Новата азбука включвала 24-те букви от гръцката азбука и още 12 букви, които отразявали звуковите специфики на старобългарската реч. Тя била наречена кирилица в чест на Кирил. 

Кирилицата и глаголицата се ползвали едновременно в продължение на няколко века. На глаголица били писани църковните книги, а на кирилица - светските. Постепенно обаче кирилицата заменя глаголицата. 


Традиционно използван в България до първата четвърт на 19 век е старинен вариант на кирилицата, в който спорадично се използвани и буквите Ћ и Џ, добавени през 14 – 15 век. Преминаването от старата кирилица към руската гражданска азбука в България става някъде през 1830-те. То е улеснено от материалното превъзходство на руската литература (печатни преси, книгоиздаване) и от разпространението по онова време на панславянските идеи. Българската гражданска азбука взема обратно от старата кирилица и буквата Ѫ и Ѭ, които липсват в руската, за сметка на Ы и Э, които са изхвърлени от употреба в българската версия. Съвременната българска кирилица добива окончателния си вариант, когато при правописната реформа от 1945 биват премахнати буквите Ѣ и Ѫ.

Азбуката кирилица, създадена на основата на глаголицата, се използва и до днес в различни славянски езици. Около 10% от държавите в света пишат на кирилица. С влизането на България в Европейския съюз от 1 януари 2007 кирилицата е третата официална азбука на ЕС след латиницата и гръцката азбука.

Глаголица или кирилица – на каква азбука пишем? Прегледан от rodnoto.bg на 2016-07-29T20:00:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.