Меню

Прошка е!

Седем седмици преди Великден отбелязваме Сирни заговезни (Прошка, Поклади, Сирница, Масленица).  Това е един от най-големите народни празници, който е свързан с всенародно общуване, веселие и споделяне с всички, но най-вече с искането и даването на прошка. 

Народът казва, че на Сирница небето и земята си прощават, затова трябва да го направят и хората. На този ден по-младите обикалят по-стари роднини и близки – свекър, свекърва, тъст и тъща, кумове, по-възрастни братя и сестри, и искат прошка, като целуват ръка на домакините и изричат традиционните думи на прошката: „Прощавай!“. „Простено!“ пък е задължителният отговор. Затова празникът е познат още и като Прошка.

От стари времена прошката е сред великите символи на човешкия морал и благородство, защото само само човекът с дълбок вътрешен мир и благородство може искрено да прости и да поиска прошка. Затова на този ден църквата призовава вярващите да  пречистят душите си, да изпълнят с мир и любов сърцата си, за да посрещнат възкръсналия Христос. След този ден започва големият великденски пост, спират сватбите и веселбите. Идва време за труд, не за венчило. Старите клетви отпадат, всеки може да си избере нова любов и да поглежда с нея към Петковден, когато отново започват сватбите. 


Ето и някои от най-популярните обичаи, с които е свързан днешният празник:

1. На този ден се палят огньове (клади) и след като прегорят се прескачат за здраве и очистване от грехове. Вярва се, че докъдето стига светлината им, дотам ще има плодородие и няма да бие град.  После около тях се играят хора и се пеят песни. 


Сирни заговезни в хасковското село Крепост
Огънят е вид слънчева магия, чийто основен смисъл е да призове плодородието, да осигури както реколтата, така и продължаването на родовия ритъм. Той е символ на мъжкото, соларно начало и основен център на празничните ритуали. 

2. Друг традиционен обичай е т.нар. „хамкане“. На червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва, варено яйце или сирене. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване завързаното на него с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година. Вярва се, че човек и само със зъби да опре халвата, ще бъде  здрав. 

3. Всеки ерген изстрелва запалена стрела от див дрян в двора на момата, която харесва.  Този ритуал е свързан със символиката на огъня и мъжкото начало. Огнените стрели са лъчите на слънцето. 


Сирни Заговезни в димитровградското село Бряст  

4. На трапезата на Заговезни се поставя за последен път млечна храна. Приготвят се баница със сирене, варени яйца, варено жито, баница с ябълки, халва с ядки, и др. Същинските пости започват с поднасяне на халва, за да „измие“ всеки зъбите си от блажното. 
Прошка е! Прегледан от rodnoto.bg на 2016-03-13T00:11:00+02:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.