Меню

В България е най-горещият гейзер в Европа

Знаете ли, че недалеч от София се намира най-горещият гейзер в Европа и един от най-горещите в цял свят? 


Той извира в центъра на планинското градче Сапарева баня. Горещата минерална вода изригва през 1957 при сондаж за хидрологични проучвания на 73 метра дълбочина. Температурата й е 103 градуса. Височината на водната струя достига 18 метра и на всеки 6-7 секунди разпръсква милиони горещи капчици. Водата е бистра и има силна миризма на сероводород. 

Гейзерите са сравнително рядко явление. Те се образуват само при определени хидрогеоложки условия, които са налице само на няколко места по света. По света са известни около хиляда гейзера, като близо половината от тях се намират в Националния парк Йелоустоун в САЩ. Гейзерът в Сапарева баня е единственият по рода си гейзер-фонтан в Европа.

Около гейзера има красиви алеи за разходка и пейки. Непосредствено до него се намира заведение за хранене, кръстено „Гейзера“.


Сапарева баня се намира само на 75 км от София. Едно спокойно, зелено и гостоприемно място, където може да избягате от шума на големия град. 


В града освен къщи за гости функционират и няколко хотела. Точно на центъра има СПА център и огромен открит басейн с минерална вода, който работи целогодишно. 


Минералната вода в Сапарева баня притежава изключителни лечебни качества. Била е високо ценена и употребявана като лек от траки и римляни. 


Ако решите да посетите китното планинско градче, може да го съчетаете и с разходка до водопада Горица. Той се намира в съседното село – Овчарци, на около 4 км от Сапарева баня. 

До водопада се стига по асфалтов път от центъра на селото, а преходът до него е лек и отнема не повече от 15-тина минути. Макар и къса, горската пътечка до водопада е изключително живописна и китна. Завършва с малка панорамна площадка, от която може да се насладите на мощно изливащите се води на водопада от 39 метра височина. 
В България е най-горещият гейзер в Европа Прегледан от rodnoto.bg на 2016-05-29T14:55:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.