Меню

Старото школо оживява в Трявна

Снимки: Специализиран музей Трявна 
Уникална атракция, която ще позволи на българските деца да се докоснат до отминалите школски времена и да се срещнат с Рада Годпожина, започва днес, 16 май, в Трявна. Инициативата е на Специализиран музей – Трявна и се провежда под надслов „Седмица на Рада Госпожина“.  За втора поредна година българските деца ще могат да усетят атмосферата на взаимното училище от периода на българското възраждане в музей „Старото школо“ в Трявна - едно от първите светски училища в България.  


Във взаимното училище по-напредналите ученици обучавали част от своите съученици. Децата се учели на граматика, нравоучение, хигиена, естествознание, география, история, аритметика и вероучение. Обучението продължавало 2 години, като училищата били финансирани от местното население. Взаимното училище е повратен момент в българското образование. То поставя началото на съвременното обучение в родината ни.   

Какво очаква децата, които прекрачат прага на „Старото шоколо“?

Самата Рада Госпожина ще ги посрещне със звън на камбана, ще разкаже историята на Тревненското школо, ще демонстрира взаимоучителния метод, обясняват организаторите.  Децата ще влизат в ролите на „показвачи“ и „надзиратели“, за да усетят атмосферата на взаимното училище.  По желание, всяко дете може да получи свидетелство за завършена учебна година или за проведен урок в Школото. Цена на свидетелство за проведен урок е 1 лв. на дете. Атракцията се предлага след предварителна заявка, минимум 2 дни предварително и е на цена 30 лв. за един клас. 



    
Старото школо оживява в Трявна Прегледан от rodnoto.bg на 2016-05-16T11:23:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.