Меню

Капиновски манастир - история, красота и природа


Чували ли сте за Капиновски манастир „Св. Николай Чудотворец“? Знаете ли, че той е един от най-големите и най-интересните манастири в родината ни? Намира се в полите на Еленския Балкан, на 20 км. от град Елена, до река Веселина. Представлява комплекс от църква, два параклиса, жилищни и стопански сгради. Погледнат от северната страна, манастирът прилича на средновековна крепост. 

Снимка: „Къмпинг Капиновски манастир“
Манастирът е основан през 1272, а по времето на Османското владичество многократно е бил опустошаван и възстановяван. През 1794 за кратко игумен на манастира е Софроний Врачански, където създава своя препис на „История славянобългарская“. През 1835 дряновски майстори възобновяват манастирската църква. През 1856 старите манастирски сгради биват съборени и на тяхно място са издигнати днешните големи масивни двуетажни жилищни постройки. 


 Снимка: „Къмпинг Капиновски манастир“
Обновяването става със средствата на братя Хорозови от град Елена, като строителните дейности продължават близо 8 години. 

Интересно е, че наред с църковните сцени, в параклиса на манастира са изрисувани в цял ръст образите на видни български духовни и книжовни дейци – патриарх Евтимий, Иван Рилски, Иларион Мъгленски, Теодосий Търновски. Капиновският манастир играе активна роля при подготовката на Априлското въстание, а през Руско-турската освободителна война в близост до него се води голяма битка и някои от загиналите руси са погребани тук. 


Приказна панорама от механа „Воденицата“ в района. Снимка: „Къмпинг Капиновски манастир“
В непосредствена близост до манастира се намира красивият Капиновски водопад на река Веселина, „Къмпинг Капиновски манастир“. Мястото е изключително живописно и предлага прекрасни възможности за плаж край реката.  


Снимка: „Къмпинг Капиновски манастир“

Капиновски манастир - история, красота и природа Прегледан от rodnoto.bg на 2016-08-03T17:00:00+03:00 Рейтинг: 5

2 коментара:

  1. Мисля, че се казва КЪпиновски манастир, а не КАпиновски.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И двете наименования са приети:) Няма правилно и грешно

      Изтриване

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.