Меню

Природните съкровища на река Ропотамо

Устието на река Ропотамо е едно от най-неопетнените и природно богати места на родното Черноморие.  Разходката с корабче разкрива удивителни гледки на гъсти лонгозни гори и причудливи скали. 


Лонгозните гори в умерените климатични пояси са рядко природно явление в целия свят, но в България те са доста разпространени в устията на черноморските реки. Този тип гори са смесени по състав и със сложна структура. Най-интересна особеност е наличието на лиани. В по-плитките участъци до бреговете на реката, както и в районите, където са се образували крайречни езера, растат водни лилии. 


По протежение на реката освен смайваща природа, има и много скални феномени. Тук се намира едно от най-забележителните скални образувания в родината ни – т.нар Лъвска глава. 


Погледната отдалеч масивната скала наподобява спяща лъвска глава в профил. Една от легендите гласи, че на върха на скалата се намира дълбок кладенец, в който има затрупано голямо имане. Прочутият хайдутин Вълчан войвода подмамил турски кораб, пренасящ много злато в устието на реката, където го подпалил, а златото пуснал в кладенеца. Затова скалата е известна и като Вълчаново кале. 


Отбивката за Река Ропотома се намира на средата по пътя между Созопол и Приморско. Разходката с туристическо корабче трае около един час. Корабчетата стигат до мястото, където реката се влива в Черно море и разкриват обширна и завладяваща панорама. 


Река Ропотамо е част от едноименния резерват, който се простира на площ от нас 1000 хка. Част от него са също водните лилии край Аркутино, остров „Свети Тома“ (Змийският остров) и Маслен нос. 
Природните съкровища на река Ропотамо Прегледан от rodnoto.bg на 2016-06-25T15:59:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.