Меню

Спасовден е!

Днес отбелязваме християнския празник Спасовден или Възнесение Господне. Спасовден е денят в който Христос се възнесъл на небето и се чества на 40-ия ден след Великден. Това е краят на Христовия път на земята.

Вярва се, че на този ден свети Спас отключва небето и земята и прави така, че да зароси ситен дъждец, за да има хляб през годината. Ако днес вали, годината ще е богата.

Според българските народни вярвания на този ден идват самодиви и русалки. Те берат и се кичат с цъфналия в нощта срещу Спасовден росен. Народът ни вярва, че цветето има лечебна сила и на този ден болните ходят за росен, лягат до цветето и поставят до главата си някакъв дар за русалките-лечителки.

Откъде идва изразът „Те ти, булка, Спасовден!“? 

Изразът „Тѐ ти, булка, Спасовден!“ е широко разпространен в българския фолклор. Днес обикновено казваме така, когато нещо се е случило внезапно и изненадващо и когато човек най-малко очаква. 

В народните вярвания обаче този израз има скрит еротичен контекст. Считало се, че това е единственият ден в годината, в който можело да се „излекува“ безплодие. Всъщност народът ни е намерил един деликатен и хитър начин за регулиране на популацията, защото невинаги причината за безплодието е в жената. В този ден, ако бездетна жена спи с друг мъж и зачене, се смятало, че това е станало по магичен начин и не се тълкувало като прелюбодеяние. Много разкази се свързват с този ден. Повечето от тях водят до идеята, че на Спасовден може да се изневери и се свързват с мераклията мъж, който няма търпение и затова казва „Те ти, булка, Спасовден“. Тоест, днес може.  

Днес имен ден празнуват Спас, Спаска и техните производни. Спасовден е професионален празник и на хлебари, шофьори, строители, хотелиери и цветари.  Честит празник на всички. Да са живи и здрави!  
Спасовден е! Прегледан от rodnoto.bg на 2016-06-09T10:31:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.