Меню

Пет отличия за децата ни от Международната олимпиада по физика

С пет отличия се завръща българският отбор от 47-мата Международна олимпиада по физика, която се проведе от 10 до 18 юли в Цюрих, Швейцария. Един сребърен медал, три бронзови медала и едно признание с висок статут, каквато е почетна грамота, донесоха за България децата ни. В олимпиадата участваха близо 400 участници от 87 държави.

За пореден път този сезон имаме брой отличия, който отговаря на броя на състезателите, коментират от Сдружението на ръководители на олимпийските отбори по природни науки (СРООПН).  Това е най-голямото доказателство за личната мотивация и приноса на всеки един от тях в отборната работа. Ключова роля за успеха имат и ръководителите на отбора по физика – Виктор Иванов и Мирослав Абрашев. Тази година състезателите получиха възможността да се подготвят в нова оборудвана лаборатория. Центърът за подготовка на ученици и учители предлага необходимите съоръжения за изследване и решаване на задачи. 

Ето кои са децата, които донесоха отличия за България:

Дилян Христов, 12 клас, НПМГ София – сребърен медал

Александър Кратинов, 12 клас, 4. ЕГ Варна – бронзов медал 

Александър Иванов, 11 клас, СМГ – бронзов медал

Александър Щедритски, 12 клас, СМГ – бронзов медал

Никола Пулев, 12 клас, СМГ – почетна грамота

Международната олимпиада по физика се учредява през 1967. България участва във всички 45 издания на олимпиадата от тогава насам. До този момент българските ученици са спечелили за страната ни общо 114 медала: 14 златни, 38 сребърни, 66 бронзови медала и 60 почетни грамоти.  Изключително постижение за България е абсолютното първо място на Иван Иванов на XIV Международна олимпиада по физика през 1983.    

Снимка: СРООПН
Пет отличия за децата ни от Международната олимпиада по физика Прегледан от rodnoto.bg на 2016-07-18T13:18:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.