Меню

Бегликташ – енергийно и мистично място

Снимки: Wikimedia Commons
Недалеч от Приморско в полите на Странджа планина се намира едно от най-интересните и мистични тракийски светилища по нашите земи – Бегликташ. Сгушен в гъста гора този енергиен природен храм има богата история и е бил обожествяван от древните траки. 

Разпростира се на площ от около 6 дка на територията на някогашната ловна резиденция „Перла“. Любопитно е, че това удивително енергийно място беше неизвестно за учени и туристи до 2003. 

Светилището е свързано с почитането на Слънцето и Великата богиня майка и представлява естествен скален ансамбъл от тракийски могили, долмени и скални олтари без аналог в родината ни. Наред с функцията си на храм, това място е било и календар, и часовник, за което говорят специфични „стъпки“, издълбани в скалите, и каменна група, която разделя деня на части.


Слънчевият часовник
Една от най-интересните скални композиции  камък с формата на обърнато сърце, който се крепи само на две точки. Нарича се Апостол Таш. Между точките има хоризонтална ниша, в която спокойно могат да легнат няколко души. Камъкът е поставен умишлено тук от древните траки, а нишата е изсечена. 


Апостол Таш
Друг забележителен камък е „Свещената пещера“, висока 12 м и дълга 9 м. Тя наподобява женска утроба и препращаща към Богинята майка и женското начало. Долменът е един от най-големите на територията на България 


Свещената пещера 
Част от светилището е и Тунелът на праведните – тесен преход между две огромни канари. 


Тунелът на праведните
Процепът е с височина 6 м и широчина около 50 см.   Поверието гласи, че само праведните и душевно чисти хора могат да преминат през него.  

Бегликташ се намира на 5 км северно от Приморско. До него се стига по пътя, който минава покрай аквапарка и конната база в Приморско. Ориентировъчна табела насочва към черен път през гората, подходящ за високопроходими автомобили.

Бегликташ – енергийно и мистично място Прегледан от rodnoto.bg на 2016-07-04T23:28:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.