Меню

Откриха 7-вековен калдъръм, по който е минавал цар Иван Александър

Изключително запазена пътна настилка-калдъръм от XIV век бе разкрит при археологическото проучване на крепостта Русакострo. Археолозите предполагат, че именно по този 7-вековен калдъръм е минавал българският цар Иван Александър, както и други царе и императори.

Археологическите разкопки се извършат от екип на Регионалния исторически музей в Бургас. Разкрити са част от входа на крепостта, западната стена и една от бойните кули, чиито монументален градеж е запазен на височина 3 м, съобщават още от РИМ БургасАрхеолозите ще концентрират работата си върху разкриване на централния вход, вътрешността на бойната кула и цитаделата на крепостта.  

От 2006 Бургаският музей системно проучва крепостта Русокастро, разположена на 2 км от едноименното село в община Камено. В резултат е разкрита най-голямата крепост в днешна Югоизточна България, с площ от 50 дка, укрепена с двойни крепостни стени и цитадела. Крепостта се споменава многократно в историческите извори от ХІІ-ХІV в. 

Снимка: РИМ Бургас
Откриха 7-вековен калдъръм, по който е минавал цар Иван Александър Прегледан от rodnoto.bg на 2016-08-18T00:06:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.