Меню

Несебър празнува

Днес, 15 август 2016, Несебър чества своя празник. По традиция в морския град ще има богата празнична програма, която ще завърши с пищна заря. По повод празника ви припомняме някои любопитни факти за Несебър: 

1. Несебър е един от най-древните градове в Европа, възникнал преди повече от 3200 години.

2. Полустровът на Несебър – древният град Месамбрия, наречен през късното средновековие Месембрия, е населен преди хилядолетия, в края на бронзовата ера. Старите траки го наричат „Мелсамбрия“, което означава „град на Мелса“, легендарният основател на селището.

3. Градът за пръв път става част от българската държава през 812 г., когато хан Крум го щурмува и завладява, и славяни и българи се заселват тук. Името Несебър му дават славяните. 

4.  Градът е нападнат и разрушен от турците за пръв път през 1396. Окончателното му падане в ръцете на Османската империя става през 1453, заедно със столицата Константинопол. През годините на османско владичество обаче икономическият и културният живот не секват. Строят се църкви и се изписват икони.

5. Несебър е обявен за архитектурен и археологически резерват през 1956, а през 1983 културните паметници в града са прибавени към списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

6.  В старата част на града е имало около 42 църкви, от които по-малко от половината са открити от археолозите и консервирани, а действаща в момента е само една.

7.  Символът на Несебър - Мелницата, която се намира по средата на провлака, не е функционирала никога и е само туристическа атракция. В началото на квартала, в новата част на Несебър, се намира истинската Вятърна мелница на града. Уникална културна и архитектурна забележителност от средата на XVIII, която днес е вградена в хотел.

8. Заради презастрояването градът на няколко пъти имаше риск да бъде изключен от листата на световното културно наследство на ЮНЕСКО. За пръв път сигнали за това се появиха в края на 2006, а през 2010 оттам отново обсъждаха дали да не бъде променен статутът му. Хубавото е, че до днес градът продължава да е обект на световното културно наследство. 

Да е честит празникът на Несебър! Ето и как ще го посрещне:

08:30 ч. Храм „Св. Успение Богородично”
Тържествена света литургия

11:00 ч. Пред Крепостните стени
Ритуал по издигане на националния флаг

11:15 ч. Плаж Провлака
Старт на традиционен плувен маратон „Несебър“

12:30 ч. Амфитеатър
Награждаване на участниците в плувния маратон

11:00 – 19:00 ч. THE SOUND OF NESSEBAR
Несебърски изпълнители с мини концерти по различно време на различни места в града + традиционните игри, викторини, подаръци

18:30 ч. Южен парк
„ПОКО ЛЬОКО“
Детски празник с Цирк де ла Люлин

20:30 ч. Сцена Крепостни стени
„ЧУЙ БЪЛГАРИЯ“
Фолклорен концерт на Солисти на фолклорния ансамбъл на БНР

21:00 ч. Сцена Амфитеатър
„ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО“ балетен спектакъл (фрагменти)
Държавна опера – Бургас

21:30 ч. Сцена Крепостни стени 
„SEVI LIVE @NESSEBAR“
Рок концерт

22:30 ч. Сцена Крепостни стени
„ВЕЧНАТА МУЗИКА“
Георги Мархолев с A&B Project & David York и Марио Хосен с Camerata Orphica

23:50 ч. Сцена Крепостни стени
Поздрав и благослов 

00:00 ч. Заря 

Днес празник имат също градовете Варна, Ихтиман, Стражица, Шипка, историческото селище Арбанаси, селата Добри дял и Виноградец. 

Несебър празнува Прегледан от rodnoto.bg на 2016-08-15T00:07:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.