Меню

Да си спомним за Леа Иванова

Днес се навършват 93 години от рождението на легендарната българска певица Леа Иванова. Лилия Иванова Иванова, известна като Леа Иванова, е родена на 13 август 1923 в Дупница.

Започва да пее като солистка в джазовите формации „Славянска беседа“, „Джаз Овчаров“ на Асен Овчаров и оркестър „Оптимистите“, с който работи до 1956. Изпълненията ѝ са в стил суинг. Тя е една от първите изпълнителки на джаз в България заедно с Лени Вълкова и Люси Найденова. „Чико от Порто Рико” е първият шлагер, който Леа изпява през 1956. Следват „ЦУМ, ЦУМ, ЦУМ” и „Тръгвам си без шум”.  

В края на 50-те години на свързва живота и кариерата си с композитора Еди Казасян. В началото на 60-те прави турнета в Румъния, Унгария, Югославия, Германия. От 1963 до 1983 работи в чужбина – във вариетета от най-висока класа. Изнася много концерти в Западна Европа, Северна и Южна Америка, Близкия Изток. Пяла е на една сцена с Том Джоунс, Луис Армстронг, Ела Фицджералд и др. До днес Леа Иванова си остава една от легендите не само на българската, но и на световната естрада от миналия век. И едно от най-усмихнатите и лъчезарни български певици... „Хората мислят, че съм щастлива, защото съм усмихната. А щом съм усмихната – какво пък! Може би наистина съм щастлива...”

Леа Иванова умира в София на 28 май 1986 от рак. 

Да си спомним за Леа Иванова Прегледан от rodnoto.bg на 2016-08-13T00:11:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.