Меню

Димитровден е

На 26 октомври честваме паметта на свети Димитър Солунски - Димитровден.

Св. Димитър е покровител на зимата и студа и е по-голям брат на Св. Георги*. Според народните представи от Димитровден започва зимата („Георги носи лято, Димитър — зима“). Той язди на червен кон, а от дългата му бяла брада се изсипват първите снежинки — „Дойде ли Димитър, идва и снегът“. На Димитровден се прибират ралата на сухо, редят се дървата за зимата, очакват се първите снегове.

Като предвестник на зимата и студа светецът се свързва със света на мъртвите. Затова около празника е една от най-големите Задушници. 

На Димитровден се приготвя курбан или гювеч от овнешко и пилешка яхния (от петел, ако именникът е мъж, и от кокошка, ако е жена). Също на трапезата се слагат зеленчуци, варена царевица, пестил, пита с ябълки или печени ябълки, рачел, тиква.

Имен ден днес имат: Димитър, Димислава, Димитрина, Димитрия, Деметра, Дима, Димо, Димка, Димчо, Димана, Драго, Драгомир, Драган, Митко, Митра, Митка, Митрана, Мита, Диян/а, Диан/a. 

Празнуват също архитекти, проектанти, строителни инженери и всички, ангажирани в сферата на строителството, тъй като Димитровден е приет и като Ден на строителя.  

Честит празник и здраве на всички! 

*Според народните предания Св. Димитър е брат близнак на Св. Георги. Приживе братята се разделили, тръгвайки по света в различни посоки. Георги му зарекъл, че ако види от стряха кръв да капе, то значи той е умрял. След време Димитър видял една стряха да капе кръв и тръгнал към Георгиевата страна на света, заварил ламя, която била изяла Георги. Притиснал Димитър ламята и тя му дала душата на Георги. После двамата яхнали конете и литнали към небесата. Там си разделили годината по братски — за Св. Георги лятото, а за Св. Димитър зимата.

На снимката: Икона на Свети Димитър, стенопис от църквата „Свети Димитър“ в Бобошево (Wikimedia Commons)
Димитровден е Прегледан от rodnoto.bg на 2016-10-26T00:13:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.