Меню

Звуците на България: Чанове

Това е един от звуците на България. Звук, който отеква дълбоко в сърцето и ни връща към корените. Пленяващ, омагьосващ и пробуждащ. Звук, който не можем да сбъркаме. Звукът на чановете...

Чанът е вид звънец, най-често конусовиден. Изработката на чанове е стара българска традиция. В миналото са били широко разпространени в бита на българина. Чанове са се поставяли на добитъка като сигнализиращ инструмент. Овчарите разпознавали стадата си именно по тези специфични звуци. 

Българите слагали чанове и на вратите на къщите си. Народът ни е вярвал, че чановете са гласът на дома. Колкото по чист и ясен е той, толкова по-добре го чува коренът български и изпраща здраве и сила на дома. Звукът на чана се счита и за символ на радост, гордост, богатство и щастие. 



Днес омагьосващите звуци на чановете  могат да се чуят предимно на кукерските празници. Чанът е неразделна част от кукерските носии, тъй като се счита, че силният му звук гони злото. 

Срещат се и т.нар. дюзии - нанизи от чанове, често подредени по големина. В комбинация те звучат много по-силно, омагьосващо и въздействащо.   

Звуците на България: Чанове Прегледан от rodnoto.bg на 2016-10-26T00:10:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.