Меню

В България е единственият музей на киселото мляко в света

Знаете ли, че българското село Студен извор е дом на единствения музей на киселото мляко в света? Село Студен извор се намира на 7 км от град Трън и на 70 км от София. 

Музеят запознава с историята на българското кисело мляко и 
с откривателя на млечнокиселата бактерия - д-р Стамен Григоров.

Млечнокиселата бактерия предизвиква ферментацията, необходима за получаване на българското кисело мляко. Д-р Стамен Григоров открива микроорганизма през 1905. 


В музея могат да се научат  множество любопитни факти. Така например, че в началото на XX в. България е била на първо място в Европа по брой на столетниците. Според тогавашните учени този факт може да бъде обяснен единствено с феномена на българското кисело мляко.


В музея може да се опита специфично на вкус кисело мляко  и да се купи истинска суха закваска, с която всеки може да си направи кисело мляко. На първия етаж са изложени експонати като бучка за биене на масло и различни съдове за приготвяне и съхранение на млечни продукти в домашни условия.  На втория етаж са разположени библиотека и изложбена зала.

Ако някой все още се съмнява, че българите нямат основания да се гордеят с произхода си и да се чувстват граждани на света, това е място, което ще ги убеди в обратното. 


Работно време на музея: сряда – неделя от 9:00 до 18:00 ч.  


В България е единственият музей на киселото мляко в света Прегледан от rodnoto.bg на 2016-08-26T00:11:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.