Меню

Завръщане в магическия свят на траките

Знаете ли, че в село Долни Главанак, на 55 км от Хасково, се намира интересно приказно място, съхранило спомени от древността? Там може да видите единствения по рода си, съхранен на територията на България Кромлех - уникален мегалитен комплекс във формата на овал. Тракийското светилище е открито сравнително скоро – през 1998, от археолога д-р Георги Нехризов. Тук са извършвани религиозни обреди през късножелязната епоха; открити са и находки, препращащи към Средните векове. 

„Кромлех“ идва от бретонски език (crom –‘кръг’ и lech – ‘камък’) и се използва за означаване на мегалитно съоръжение, подобно на долмените и менхирите, с култово предназначение. Изградено е от големи каменни блокове, наредени в кръг или в няколко концентрични кръга, които могат да достигнат до 100 метра в диаметър. Най-известните кромлехи в Европа са в Бретон, Франция, и в Стоунхендж, Англия. Тези храмове на открито се свързват с култа към Слънцето. 

Съществува хипотеза, че кромлехът, тракийското светилище „Глухите камъни“ край любимешкото село Малко градище и Перперикон в Кърджали са на една линия и са взаимосвързани. Някои учени допускат възможността това да е древна обсерватория. Местните хора пък разказват, че напролет и наесен, когато денят и нощта се изравняват, каменните блокове сияят с необикновена сила, а при хубаво време слънчевите лъчи сякаш обточват каменните грамади.  Много хора считат, че центърът на кромлеха има силна енергия и всеки, застанал в средата на менхирите, се зарежда положително. 



Съоръжението разкрива много за начина на живот и културата на древните траки, които са придавали божествен произход на заобикалящия ги свят, издигали са в култ Слънцето (соларния култ) и са извършвали различни магически практики и жертвоприношения. Счита се, че кромлехът е използван именно за подобни ритуали.  Правото да влизат и извършват ритуали в ограденото култово пространство, са имали само жреците. Сред интересните артефакти, открити на това място, са части от глинени съдове и метални предмети, концентрирани главно около каменните блокове. Някои от съдовете от ранножелязната епоха са с луксозна за времето си богато щампована украса. Открита е ръчно изработена керамика и грънчарско колело от късната желязна епоха. 

Как да стигнем?

Село Долни Главанак се намира в планински район, на 35 км от град Харманли и на 55 км от Хасково. Кромлехът е на 12 км от Маджарово, вляво от пътя за Хасково, в землището на Долни Главанак. Можете да оставите колата си само на 600 метра от съоражението, на шосето между селата Долни Главанак и Тополово, където има изграден посетителски център. Докато пътувате, обърнете внимание на местността, която е удивителна с характерните високи скали, образувани вследствие на вулкан, действащ в периода на палеогена. Днес в скалите има множество дупки, използвани за гнезда от лешоядите – друга атракция в района на Маджарово. 

До кромлеха се стига по екопътека, която пресича малка рекичка. На няколко места по пътеката са поставени пейки, на които може да отдъхнете и спокойно да се насладите на магията на това приказно място, съхранило спомени от древността.  
Завръщане в магическия свят на траките Прегледан от rodnoto.bg на 2016-10-23T11:57:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.