Меню

Любопитни факти за българското кисело мляко

Киселото мляко е един от най-популярните български продукти, които присъстват на родната трапеза. Със своя несравним вкус и диетични качества то е известно по цял свят и е един от символите на България.  Подбрахме няколко интересни факта за този уникален по своя характер български продукт: 

1. Киселото мляко по българските земи има хилядолетна история, а технологията за добиването му се е развивала и усъвършенствала в продължение на векове.  Макар да има спорове по въпроса кога се е появило, много факти говорят, че е възникнало по българските земи. Гръцкият историк Херодот (484 - 425 пр.н.е.) описва, че „овчето кисело мляко е дар от траките”, населявали нашите земи.

2. Според една от теориите киселото мляко води началото си от прокисналото мляко или т.нар. „прокиш”, който траките консумирали. Те забелязали, че прокисналото мляко се запазва по-продължително от прясното и като прибавили прокиснало мляко в прясното получили квасено мляко, известно под името „прокиш”.

3. Според друга теория киселото мляко пък води началото си от млечнокиселата напитка „кумис”, която прабългарите приготвяли от кобилешко мляко. По-късно, ĸoгaтo бългapитe минaли ĸъм пo-yceднaл нaчин нa живoт, зaпoчнaли дa ĸoнcyмиpaт и фepмeнтиpaлo oвчe мляĸo или т.нар. „ĸaтъĸ”.

4. Днес благодарение на доктор Стамен Григоров е разгадана вековната тайна на киселото мляко. Българинът е откривателят на млечнокиселата бактерия, която предизвиква ферментацията, необходима за получаване на българското кисело мляко - Lactobacillus bulgaricus. Доктор Стамен Григоров открива микроорганизма през 1905, когато в авторитетното френско научно списание „Ревю медикал дьо ла Сюис Романд“ излиза негова публикация с подробни сведения за причинителя за подквасването на българското кисело мляко.

5. Бактерията Lactobacillus bulgaricus отличава киселото мляко в България от всички млечни продукти, произвеждани в другите страни. Благодарение на нея само в родината ни се получава най-вкусното кисело мляко в света. Тази бактерия причинява ферментацията на млякото и допринася за превъзходния му вкус. 

6. В началото на XX в. България е била на първо място в Европа по брой на столетниците. Според тогавашните учени начело с професор Иля Мечников (руски и френски биолог, физиолог и патолог, Нобелов лауреат) този факт може да бъде обяснен единствено с феномена на българското кисело мляко.

7. Единственият музей на киселото мляко в света се намира в българското село Студен извор, край град Трън. Музеят е истински извор на гордост и национално самочувствие, който пробужда у посетителя чувство на патриотизъм и свързаност с българската земя. Повече за музея може да прочетете ТУК.

8. Българското кисело мляко прави първата си поява в Западна Европа като лекарство. То излекувало френския крал Франсоа І  от стомашно разстройство. До средата на XX век във Франция, както и в други западноевропейски страни, киселото мляко се продавало само в аптеките в малки дози като лекарство за стомашни проблеми. Емигрантите от Балканите и Украйна научили французите да консумират киселото мляко като храна. 

9. Българското кисело мляко е по-популярно от Coca Cola в Япония. Всеки втори японец асоциира родината ни именно с киселото мляко, а всяка сутрин повече от половината японски домакинства закусват българско кисело мляко. Киселото мляко в Япония се прави с оригинални български закваски. 

10. Киселото мляко има редица лечебни свойства.  То забавя стареенето на организма и е може би най-добрият източник на лесно усвоим калций. Калцият е жизнено важен за изграждането на костите и зъбите, а млечнокиселите бактерии ограничават мутациите и образуването на ракови клетки.  Редовната консумация на кисело мляко засилва имунитета и подпомага превенцията на сърдечно-съдови заболявания. Киселото мляко също така има и антитоксично действие.  
Любопитни факти за българското кисело мляко Прегледан от rodnoto.bg на 2016-08-06T00:02:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.